Million Manhoef

Jong Oranje behoudt perfecte score en kan EK-ticket nauwelijks ontgaan

Jong Oranje heeft ook zijn achtste wedstrijd in de EK-kwalificatie gewonnen. In Almere was de ploeg van bondscoach Michael Reiziger veel te sterk voor Noord-Macedonië: 5-0.

Daarmee kwam Jong Oranje op 24 punten uit acht wedstrijden in groep C. Maandag kan Nederland het ticket voor het EK van 2025 definitief veiligstellen met minimaal een punt in de thuiswedstrijd tegen nummer twee Georgië, dat vanavond met 3-0 won van Moldavië en op 16 punten uit zeven duels staat.

Jong Gibraltar 8-3

"Alle ingrediënten waren er om het een mooie avond te noemen", zei bondscoach Reiziger na afloop. "Een uitstekende uitslag, goed spel en een hoger baltempo dan in de voorgaande wedstrijden."

Vanaf de eerste minuut toonde Jong Oranje in Almere de energie en de concentratie die nodig was om Noord-Macedonië met een nederlaag naar huis te sturen. Binnen twee minuten was het raak.

Blunderende doelman

Million Manhoef, sinds begin dit jaar spelend voor het Engelse Stoke City, dook van rechts naar binnen, spits Noah Ohio speelde de bal in één keer door naar Youri Regeer en de speler van FC Twente nam de bal perfect aan en rondde af met een diagonaal schot (1-0).

Youri Regeer en Ruben van Bommel

Op slippertjes van Ryan Flamingo en Dirk Proper na speelde Jong Oranje een rimpelloze eerste helft. Dat kon niet gezegd worden van de bezoekers. Doelman Marko Alchevski leverde de bal in de 22ste minuut zomaar in bij Ruben van Bommel, waarna de keeper het houdbare schot van Ohio door zijn vingers liet glippen (2-0).

Ian Maatsen, gepasseerd voor het 'grote' Oranje, ging als linksback met regelmaat mee naar voren en was met een schot dicht bij een goal. Ohio probeerde het van eigen helft, maar keeper Alchevski was dit keer wel alert.

Debutant Owusu-Oduro houdt nul: 'Handschoenen niet gebruikt'

Na rust wist Jong Oranje van geen ophouden en uit een voorzet van de uitblinkende Ohio scoorde Manhoef (3-0). Na een aanval via Regeer, Van Bommel en invaller Emanuel Emegha zette opnieuw Manhoef de 4-0 op het scorebord.

Regeer maakte er met zijn tweede goal, weer een diagonaal schot, 5-0 van. De debuterende AZ-keeper Rome-Jayden Owusu-Oduro kwam de hele wedstrijd niet in problemen en hield de nul zonder een redding te hoeven verrichten.

Teamfoto Jong Oranje

"Ik heb m'n handschoenen vanavond niet eens hoeven te gebruiken", zei Owusu-Oduro. "De situaties waarin ik in actie moest komen, gebruikte ik m'n voeten. Ik denk dat wij erg sterk zijn, maar dat de tegenstand ook niet optimaal is."

Owusu-Oduro ging met een glimlach naar het hotel. "Het shirt kan ik maandag zo in mijn tas gooien. Die hoeft niet de was in, want ik heb er niks mee hoeven doen. Dus die gaat in een mooie lijst."

'Andere grote landen laten wel punten liggen'

Ondanks het sterke optreden van Jong Oranje en de achtste zege op rij, rijst ook de vraag of de talenten in deze groep genoeg zijn uitgedaagd. De tegenstand was minimaal.

"In dit soort wedstrijden ben je je eigen grootste tegenstander", zei Reiziger. "Je ziet dat andere grote landen in de kwalificatiepoule wel punten verliezen. Wij doen dat niet. Je moet erg gefocust zijn op je eigen spel. Als topsporter word je elke dag uitgedaagd."