Minister Van Hijum
NOS NieuwsAangepast

Minister: onzeker of mensen te hoge WIA-uitkering moeten terugbetalen

Het is niet uitgesloten dat mensen die door een fout van het UWV een te hoge WIA-uitkering kregen dat geld moeten terugbetalen. Minister Van Hijum van Sociale Zaken (NSC) zegt dat dat nog niet duidelijk is.

"Het uitgangspunt is altijd dat een te hoge uitkering moet worden terugbetaald. Maar er wordt ook rekening mee gehouden dat deze situatie door de schuld van de overheid is ontstaan", zegt Van Hijum. "Dat deze mensen nu in onzekerheid zitten maakt de situatie juist zo ernstig."

Gisteren werd bekend dat mogelijk tienduizenden WIA-uitkeringsgerechtigden een te hoge of lage uitkering hebben gekregen, door foute berekeningen van de uitkeringsinstantie. Van Hijum: "Om welke bedragen het precies gaat weet ik nog niet, maar het kan om honderden euro's gaan." Mensen met een te lage uitkering worden volledig gecompenseerd.

Eerder liet het UWV weten dat mensen in principe niet hoeven te terug betalen als het om een fout van het UWV gaat. Maar de instantie liet ook weten dat er extra goed gekeken wordt naar mensen die hadden kunnen weten dat ze te veel geld kregen. Op de site van het UWV staat de volgende tekst:

De tekst over terugbetalen op uwv.nl, 5 september 2024 14.30 uur

Later paste het UWV de tekst op de site aan. Er werd toegevoegd: "tenzij voor u redelijkerwijs duidelijk had moeten zijn dat u te veel uitkering heeft ontvangen." Wat dat betekent voor de groep mensen die te veel uitgekeerd hebben gekregen is daarmee nog niet duidelijk.

Van Hijum wil dat het UWV de fout zelf zo snel mogelijk oplost. Hij denkt niet aan een 'externe' oplossing omdat de instantie nu eenmaal de wettelijke taak heeft deze uitkeringen te verstrekken. Ook wil hij weten hoe het zo ver heeft kunnen komen en moet het UWV een "verbeterplan" maken.

Vakbond FNV vicevoorzitter Kitty Jong sprak vandaag in het NOS Radio 1 Journaal van "een totale ramp." Zij vergelijkt de gevolgen met het toeslagenschandaal. Het UWV zelf zei gisteren dat het "pijnlijk is dat we fouten maken", maar ook dat de uitkeringsinstantie al jaren onder druk staat vanwege het toenemende aantal WIA-uitkeringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl