Strandbedjes in het Italiaanse Cesenatico
NOS Nieuws

Italiaanse strandtenthouders houden vergunning tot uiterlijk 2027

Italië heeft een overeenkomst bereikt met de Europese Unie om de lucratieve vergunningen voor de exploitatie van stranden tot uiterlijk 2027 te verlengen. Daarmee wordt de eis van de EU ingewilligd om de sector open te stellen voor nieuwkomers.

De regering van premier Meloni zegt dat de openbare aanbestedingen in juni 2027 moeten beginnen. Ook belooft de regering om de strandtenthouders die hun bestaande vergunning straks verliezen te compenseren voor het mislopen van inkomsten.

Europese concurrentieregels

De Europese Commissie roept de Italiaanse overheid al sinds 2006 op de Europese concurrentieregels te respecteren als het gaat om de exploitatie van stranden. Zo blijven strandtenten vaak decennialang in de familie en zijn de stranden niet voor iedereen vrij toegankelijk. De strandtenthouders verdienen miljoenen, terwijl ze in verhouding een klein bedrag aan zogeheten pacht betalen.

De Italiaanse overheid ondernam tot voor kort weinig om zich aan de Europese regels te houden. Volgens de huidige wetgeving kunnen eigenaren investeren in hun strandtent met de garantie dat ze die investeringen in de loop der jaren kunnen terugverdienen. Ook wordt hun vergunning om een stuk strand uit te baten automatisch vernieuwd.

De afgelopen maanden voerde Brussel de druk op om de wetgeving aan te passen en kreeg daarbij steun van de Italiaanse Raad van State. De huidige situatie is niet wenselijk, oordeelde die.

Zorgen bij exploitanten

Vorige maand protesteerden Italiaanse strandtenthouders met een symbolische actie tegen de Europese regels. Voor 09.30 uur konden strandbezoekers geen parasol huren. Ook gingen de strandtenten in sommige delen van het land twee uur later open dan normaal.

De Italiaanse strandtenthouders maken zich al langere tijd zorgen over de Europese concurrentieregels. Ze stellen dat de strengere regels de ondergang van kleine ondernemer kan betekenen. Juist omdat de strandtenten meestal familiebedrijven zijn, is de kans volgens eigenaren groot dat ze uit de markt worden gedrukt door grote hotelketens die stukken strand willen exploiteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl