Twente wint ruim in voorronde Champions League, Ajax heeft verlenging nodig

FC Twente boekt ruime zege op Cardiff City in voorronde Champions League

De voetbalsters van FC Twente hebben hun eerste wedstrijd in de eerste voorronde van de Champions League overtuigend gewonnen. In Enschede werd het 7-0 tegen Cardiff City uit Wales.

Eerder op de dag won Ajax in Brondby van het Oekraïense FK Kolos Kovalivka. In de reguliere speeltijd werd het 1-1, maar in de verlenging stelde Ajax orde op zaken door drie keer te scoren: 4-1.

Beide Nederlandse ploegen bereiken daarmee de finale van hun kwalificatietoernooi in de eerste voorronde van de Champions League. De winnaars gaan door naar de tweede voorronde, waarin een plaats in de groepsfase kan worden afgedwongen.

Ajax-vrouwen via verlenging verder in voorronde Champions League

Landskampioen Twente begon sterk en stond na vijf minuten al op voorsprong. Kayleigh van Dooren scoorde. De aanvalster was afgelopen zaterdag ook al goed voor drie treffers in de wedstrijd om de Supercup, 6-1 winst tegen Ajax.

Van Dooren zorgde ook voor de tweede goal, ditmaal met het hoofd. Twente kreeg voldoende kansen, maar pas in de tweede helft maakte Sophie Te Brake er 3-0 van. Anna Knol, Suus Verdaasdonk, Jaimy Ravensbergen en de IJslandse Amanda Andradóttir zorgden voor de overige doelpunten.

Twente neemt het zaterdag op tegen Valur uit IJsland, dat met 10-0 veel te sterk was voor ZFK Ljuboten uit Noord-Macedonië. Afgelopen twee seizoenen lukte het de Tukkers niet om de groepsfase van de Champions League te bereiken.

Ajax bereikte de finale van het kwalificatietoernooi in Denemarken. In de beginfase kregen de Amsterdammers enkele kansen tegen Kolos Kovalivka, maar zonder topscorer Romée Leuchter, die naar Paris Saint-Germain verkaste, en aanvalster Chasity Grant (nu Aston Villa) miste het slagkracht.

Na 25 minuten kwam de ploeg uit Oekraïne op voorsprong na een verdedigende fout. Een hoge voorzet werd opgepakt achter de Amsterdamse verdediging. Ook doelvrouw Regina van Eijk kon de boel niet redden.

Ajax ging in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker. Lily Yohannes kreeg een goede kans, maar schoot recht op de keepster. In de 65ste minuut was het eindelijk raak voor de ploeg van de nieuwe coach Hesterine de Reus. Tiny Hoekstra kopte binnen uit een voorzet van Nadine Noordam.

Ook na de gelijkmaker bleef Ajax, vorig seizoen nog kwartfinalist, aanvallen.

Verlenging

De Reus bracht spits Danique Tolhoek voor extra aanvalskracht, maar het lukte Ajax niet om onder de verlenging uit te komen. Daarin zorgde Lotte Keukelaar (18) uiteindelijk voor opluchting bij de Amsterdammers. De aanvalster passeerde twee verdedigsters en schoot raak in de korte hoek.

In de verlenging vielen de ballen voor Ajax wel binnen. Danique Noordman was alert bij een rebound (3-1) en Quinty Sabajo krulde de bal prachtig over de Oekraïense keepster.

Ajax speelt zaterdag in de finale van het kwalificatietoernooi tegen Fiorentina, dat met 1-0 won van Brøndby.