Schuiling bij het aanbieden van het Groningse coalitieakkoord in 2022
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Schuiling van Groningen stopt voortijdig: 'Geen energie meer'

Koen Schuiling stopt als burgemeester van Groningen. Hij legt zijn werk een jaar voor het einde van zijn ambtstermijn neer en kijkt terug op een "buitengewoon intensieve periode". In een verklaring schrijft Schuiling dat hij er voor zijn gevoel niet altijd voor de Groningers kon zijn.

"Reflecterend op de afgelopen jaren, moet ik concluderen dat ik op dit moment niet langer de benodigde energie heb om met volle overgave aan deze opgaven te werken", aldus de VVD'er.

Ter Apel

De 65-jarige geboren Rotterdammer noemt onder meer het asielvraagstuk en de gaswinning als voorbeelden van de dossiers die veel van hem hebben gevraagd.

"Het waren uiteindelijk vooral de situatie in Ter Apel en de afhandeling van de gaswinning in Groningen die mij erg hebben geraakt", citeert RTV Noord. De burgemeester schrijft dat er iets geknakt is bij hem door de onwil en terughoudendheid bij sommigen om vluchtelingen op te vangen of te helpen.

Ook de coronaperiode maakte zijn werk als burgemeester moeilijker, zegt hij. "Als regioburgemeester en als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen werd er tijdens de coronacrisis een dermate groot beroep op mij gedaan, dat er weinig tijd overbleef ook nog 'gewoon' burgemeester te zijn."

100 uur per week

VVD-fractievoorzitter Ietje Jacobs prijst Schuiling om zijn harde werken. Volgens de partijgenoot werkte hij meestal ruim honderd uur per week. "Hij neemt nooit vakantie. Daar heb ik het wel eens met hem over gehad. Of hij wel goed voor zichzelf zorgde", zegt ze.

Ook Wesley Pechler van de Partij voor de Dieren beaamt dat. "Die heeft geen vrije tijd gehad in de afgelopen vijf jaar. Dan snap ik dat de koek op een gegeven moment op is", reageert hij bij RTV Noord.

VVD-Kamerlid Van der Burg reageert op X op het vertrek van Schuiling:

René Paas, commissaris van de Koning in Groningen, zegt dat Schuiling zijn rollen als burgervader, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen en regioburgemeester van Noord-Nederland "kundig en met grote inzet" heeft vervuld.

Waarnemer

Schuiling heeft op 23 oktober zijn laatste werkdag als burgemeester. De commissaris zal op korte termijn met de gemeenteraad in gesprek gaan over het benoemen van een waarnemend burgemeester.

Advertentie via Ster.nl