De paus in het vliegtuig, kort voor vertrek naar Indonesië
NOS Nieuws

Wekdienst: 3/9: Paus in Indonesië • Eerste vragenuur na reces

Goedemorgen! De paus begint in Indonesië aan zijn reis door Azië en Oceanië en de Tweede Kamer heeft het eerste vragenuur na het reces.

Eerst het weer: er is vandaag veel bewolking. Soms breekt de zon door. Het wordt 21 graden aan zee tot 26 graden langs de oostgrens, met weinig wind.

Weer 3.9

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kan je vandaag verwachten?

  • De paus start zijn 'marathonreis' door Azië en Oceanië vandaag in Indonesië. De 87-jarige paus vliegt in elf dagen naar vier landen, met veel tijdsverschillen en tropische temperaturen.
  • Op de Paralympische Spelen komen Nederlanders in actie bij onder meer atletiek (Kimberly Alkemade, Marlène van Gansewinkel en Zara Temmink) en het rolstoelbasketbal (kwartfinale mannen). Ook zijn er meerdere zwemfinales. Vrijwel alle wedstrijden met Nederlandse deelnemers zijn live te volgen via de streams op NOS.nl, in de NOS-app en via de NOS Live-app op je tv.
  • De Tweede Kamer komt samen voor het eerste vragenuurtje na het reces. Start: 14.00 uur.

Wat heb je gemist?

Nederlandse drinkwaterbedrijven hebben de Duitse minister Lemke van Milieu opgeroepen om "grenzen te stellen aan de lozing" van PFAS in de Rijn. Drinkwaterbedrijven zijn voor hun productie afhankelijk van water uit de Rijn. Volgens het samenwerkingsverband van drinkwaterbedrijven RIWA-Rijn voldoet Duitsland met de lozingen niet aan de afspraken over waterkwaliteit die nationaal en in Europees verband per wet zijn gemaakt.

In een brief wordt Duitsland erop gewezen dat het, net als Nederland, werkt aan een totaalverbod op PFAS op Europees niveau. RIWA-Rijn zegt nu dat de Duitse regering daarom, nog voor zo'n verbod van kracht is, actie zou moeten ondernemen tegen bedrijven die lozen in de Rijn.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In het zuiden en oosten van het land heeft de regen gisteren tot overlast geleid. Op verschillende plekken liepen straten onder water. In Kerkrade werden zandzakken neergelegd:

Wateroverlast in oosten en zuiden van het land

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl