De Rijn
NOS Nieuws

Waterbedrijven roepen Duitsland op om PFAS-lozingen in Rijn aan te pakken

Nederlandse drinkwaterbedrijven hebben de Duitse minister Lemke van Milieu in een brief opgeroepen om "grenzen te stellen aan de lozing" van PFAS in de Rijn. Drinkwaterbedrijven zijn voor hun productie deels afhankelijk van water uit de Rijn.

"Nederlandse burgers en bedrijven hebben de komende jaren een groeiende behoefte aan schoon drinkwater, maar het produceren daarvan wordt steeds kostbaarder door industriële lozingen in Duitsland", stelt het samenwerkingsverband van drinkwaterbedrijven RIWA-Rijn.

Volgens de organisatie voldoet Duitsland met de lozingen niet aan de afspraken over waterkwaliteit die nationaal en in Europees verband zijn gemaakt. Zo heeft Duitsland met andere Rijnlanden afgesproken dat er grenswaarden worden opgenomen in vergunningen en er uiteindelijk gestreefd zal worden naar helemaal geen lozingen.

"De afspraken zijn er wel, ze worden alleen niet opgevolgd. Dat is waar we de Duitse minister aan herinneren", zegt directeur Gerard Stroomberg van de Vereniging van Rivier­waterbedrijven RIWA-Rijn. "In de vergunningen die worden afgegeven staan wel waardes waar men naar moet streven, maar die zijn niet wettelijk afdwingbaar. Het heeft dus geen consequenties als een bedrijf meer loost."

Totaalverbod

Daardoor wordt er op sommige plekken tien keer meer geloosd dan afgesproken en zit er in het Rijnwater drie tot vier keer meer PFAS dan veilig geacht. "Het is niet zo dat het nu gierend uit de hand loopt," meent Stroomberg, "maar we hadden toch wel de behoefte dit wat hoger op de agenda te zetten".

In de brief wordt Duitsland erop gewezen dat het samen met Nederland, Denemarken, Noorwegen en Zweden werkt aan een Europees totaalverbod op PFAS. "De Duitse overheid is van mening dat PFAS-verbindingen zo schadelijk zijn dat zij in heel Europa verboden moeten worden, dat is een standpunt dat we van harte toejuichen", stelt Stroomberg.

Op dit moment gebeurt in Duitsland echter nauwelijks iets om lozingen tegen te gaan, stelt het samenwerkingsverband. De Duitse regering zou daarom, nog voor zo'n verbod van kracht is, actie moeten ondernemen tegen bedrijven die lozen in de Rijn.

Volgens RIWA-Rijn lukt het Duitsland vooralsnog niet om duidelijke grenswaarden voor hoeveelheden PFAS vast te stellen, omdat nog niet duidelijk is wat de "best beschikbare techniek" is voor het zuiveren van PFAS uit industrieel afvalwater. Dat noemen de waterbedrijven "een verkeerde gang van zaken". Zij stellen dat als er harde grenzen worden gesteld, het de industrie zal "aanzetten om sneller betere zuiveringstechnieken of eventueel alternatieven voor PFAS-verbindingen te ontwikkelen".

Overigens heeft Stroomberg ook kritiek op het Nederlandse beleid: "Recent heeft de Europese Commissie er nog op gewezen dat Nederland eeuwigdurende vergunningen afgeeft. Dat is ook niet in overeenstemming met het Rijnverdrag. Dus ook Nederland zelf heeft nog wat huiswerk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl