Personeel probeert het water uit het ziekenhuis in Doetinchem te houden
In samenwerking met
L1 Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Noodweer leidt tot overlast, water weggepompt in ziekenhuis Doetinchem

Hevige regen- en onweersbuien hebben in het zuiden en oosten van het land tot overlast geleid. Op verschillende plekken in Noord-Brabant, Limburg en Overijssel liepen straten onder water en ook in Gelderland was er veel hinder. In het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem werd het rampenplan afgekondigd.

Het KNMI had al voorspeld dat het flink tekeer kon gaan in het oosten van het land. Voor negen provincies gold een groot deel van de avond code geel vanwege zware regen- en onweersbuien. De buien trokken in noordelijke richting over het land.

Zandzakken voor ziekenhuis

Op beelden die op internet rondgaan, is te zien hoe het water bij het Slingeland Ziekenhuis naar binnen stroomde. De ingang van de spoedeisende hulp was met zandzakken afgezet en met een pomp werd geprobeerd het water weg te halen. Medewerkers van het ziekenhuis probeerden met dweilen en bezems te voorkomen dat het water verder naar binnen stroomde.

Het ging om enkele centimeters water en spoedpatiënten werden tijdelijk doorverwezen naar andere ziekenhuizen in de buurt. Het water is ondertussen op de meeste plekken weer weg en nu wordt bekeken welke ruimtes opnieuw gedesinfecteerd moeten worden. De spoedeisende hulp is enige tijd dicht geweest en is inmiddels weer open.

Dit zijn beelden van de overlast:

Straten onder water door noodweer

Door het noodweer is er ook een boom op het spoor gevallen bij Doetinchem. Het treinverkeer tussen Arnhem en Winterswijk lag enige tijd stil.

Brandweer in actie

Ook het Overijsselse dorp Raalte werd vanavond overvallen door hevige hoosbuien. De brandweer heeft het centrum volledig afgesloten voor verkeer. Bewoners van diverse woningen werden geholpen om het water uit hun huizen te pompen.

Het riool in Raalte kon de hoeveelheid regenwater niet afvoeren en het rioolwater stroomde zo de straten in. Datzelfde gebeurde volgens RTV Oost in Hardenberg.

In Kerkrade in Limburg kwamen eerder op de dag al meerdere straten blank te staan door een wolkbreuk. Winkeleigenaren legden zandzakken voor de deuren in een poging het water buiten te houden. Ook uit Maastricht kwamen meldingen van straten die onder water stonden en in Sittard was er stormschade.

Auto's vast in Eindhoven

In Arcen kwamen vanwege een wolkbreuk meerdere straten onder water te staan. De brandweer schoot daar te hulp. Bij een supermarkt liep het water naar binnen en moesten de deuren eerder gesloten worden, schrijft L1 Nieuws.

Ook in Eindhoven viel in korte tijd veel regen: 14 millimeter in ongeveer 20 minuten tijd, blijkt uit navraag bij Weerplaza door Omroep Brabant. Putdeksels raakten los en er kwamen auto's vast te staan doordat straten onder water liepen. Ook de riolering stroomde op verschillende plekken over.

Even verderop, in Valkenswaard, was er ook veel overlast. Een hele wijk liep daar onder water en bewoners sloten op eigen initiatief wegen af met auto's, borden en kliko's.

Advertentie via Ster.nl