Farouk Bouasker, voorzitter van de kiescommissie in Tunis, vorige maand
NOS NieuwsAangepast

Presidentskandidaat in Tunesië in aanloop naar verkiezingen van zijn bed gelicht

In Tunesië is presidentskandidaat Ayachi Zammel vannacht van zijn bed gelicht. Een medewerker van zijn campagneteam zegt tegen persbureau Reuters dat hij rond 03.00 uur door de politie werd opgepakt.

Zammel zou zijn opgepakt op verdenking van fraude met steunbetuigingen. Zijn medewerker noemt de gang van zaken absurd. Het zou een poging zijn om hem van het stembiljet te weren.

Eerder arresteerde de Tunesische politie verschillende potentiële presidentskandidaten en campagnevoerders, de meeste vanwege vermeende fraude met steunbetuigingen. De presidentsverkiezingen staan gepland voor 6 oktober.

Twee andere presidentskandidaten zitten al veel langer in de gevangenis, onder wie de zeer populaire Abir Moussi, leider van de Parti Destourien Libre (PDL), een van de belangrijkste oppositiepartijen.

Autocratische president

Zittend president Kais Saied, zeer omstreden vanwege zijn autocratische stijl van regeren, hoopt opnieuw gekozen te worden. Tunesische oppositiepartijen en mensenrechtenorganisaties hebben de autoriteiten beschuldigd van "arbitraire beperkingen" en intimidatie om Saied herkozen te krijgen.

Kais Saied won in 2019 als onafhankelijke kandidaat de presidentsverkiezingen. In 2021 zette hij het parlement buitenspel en ontsloeg de premier, waardoor alle macht bij hem kwam te liggen. De voorzitter van het parlement en de oppositie spraken van een staatsgreep. De afgelopen jaren zijn in het land tientallen journalisten, advocaten en oppositieleden vastgezet.

Vorige week oordeelde een rechtbank in Tunis dat drie kandidaten alsnog mogen meedoen aan de verkiezingen, nadat de kiescommissie hen had uitgesloten. Een van hen is Mondher Znaidi, een voormalig minister onder de in 2011 verdreven dictator Ben Ali. Znaidi woont in Parijs en zegt dat hij het land opnieuw wil opbouwen en Tunesiërs wil verenigen.

Een andere kandidaat is Abdellatif Mekki, die in 2022 de islamitische Ennahda-partij verliet. Die partij werd de grootste na de revolutie die in 2011 een einde maakte aan het regime van Ben Ali.

De kiescommissie heeft vandaag de uitspraak van de rechtbank naast zich neergelegd. Ze handhaaft drie kandidaten: Saied, Zammel en Zouhair Magzhaoui. De laatste is de leider van een nationalistische partij, die Saied en diens machtsovername altijd hebben gesteund. De laatste tijd is zijn koers omgeslagen en presenteert hij zich als tegenstander van Saied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl