Charles Leclers wordt toegejuicht na zijn zege op Monza
NOS Sport

Leclerc schenkt Ferrari thuiszege met gewaagde strategie, schade voor Verstappen beperkt

Charles Leclerc heeft voor uitzinnige tifosi de Grand Prix van Italië gewonnen. In een race waarin McLaren-coureurs Lando Norris en Oscar Piastri vanaf de eerste rij vertrokken, was Ferrari strategisch sterker. De Italiaanse renstal besloot als enige van de topteams slechts één pitstop te maken, en dat betaalde zich uit.

Max Verstappen eindigde op de zesde positie, nadat hij als zevende was gestart. Lando Norris begon vanaf poleposition, maar verloor opnieuw plekken in de eerste ronde en kwam niet verder dan de derde plek. Daarmee loopt Norris 'slechts' acht punten in op Verstappen.

Piastri opent sterk

Norris kwam goed weg bij de start en hield de leiding in de eerste bocht. Verstappen profiteerde van het wijd schieten van Mercedes-coureur George Russell in de eerste bochtencombinatie. Russell remde te laat en miste de eerste bocht volledig.

Zo goed als de eerste bochten voor Norris verliepen, zo slecht verliep de tweede chicane. Zijn teamgenoot Piastri verschalkte hem met een prachtige manoeuvre buitenom en ook Ferrari-rijder Leclerc ging aan Norris voorbij.

Verstappen en zijn teamgenoot Sergio Pérez startten de race op de harde band, waardoor ze langer door konden rijden voordat ze hun eerste pitstop moesten maken. Het betekende wel dat ze in de eerste fase een nadeel hadden qua snelheid.

Inhalen uitdaging

Norris was de eerste van de koplopers die een pitstop maakte. Hij hoopte hierdoor voor Leclerc te komen, die pas later zijn pitstop maakte. Het plan slaagde, waardoor Norris op de tweede plek terecht kwam.

Verstappen en Pérez stopten als laatste, waardoor ze een periode vooraan lagen.

  • Reuters
    Oscar Piastri leidt, Charles Leclerc rijdt op plek twee
  • ANP
    Verstappen in gevecht met Hamilton vlak na de start

Daniel Ricciardo (RB) was ondertussen bezig met het stapelen van straffen. Tijdens zijn eerste tijdstraf van vijf seconden greep een monteur te vroeg de auto vast, waardoor de Australiër er nog een straf bovenop kreeg.

Zijn teamgenoot Yuki Tsunoda was op dat moment al uitgevallen nadat Nico Hülkenberg tegen hem aan was gereden.

Verstappen maakte na 22 ronden zijn eerste pitstop en ging naar hard, waardoor hij nog een tweede stop moest maken. De pitstop duurde zes seconden, omdat een van de banden er niet af wilde.

Norris verliest tempo

Piastri leidde en kreeg te horen dat Norris de aanval mocht openen. 'Papaya Rules', kregen beide rijders te horen, verwijzend naar de kleuren van McLaren. Piastri begreep de boodschap en versnelde.

Norris kreeg even later last van zijn banden en zijn tempo zakte volledig in. In de 32ste ronde sloot Leclerc aan nadat Norris de tweede chicane had gemist. De Engelsman was de eerste die zijn tweede pitstop maakte.

Norris zat even klem achter Verstappen, en toen hij eenmaal aan de Nederlander voorbij was, maakte Verstappen zijn tweede pitstop.

Toen Piastri, Norris, Lewis Hamilton en Verstappen hun tweede pitstop hadden gemaakt, besloot Ferrari met beide auto's het met één pitstop te overleven. Leclerc en Sainz reden vooraan.

Piastri had weinig moeite met Sainz, want de Australiër passeerde de Spanjaard met nog zeven ronden te gaan. Ook Norris kwam snel langs Sainz, maar Leclerc was nog erg ver weg.

De Monegask hield stand en won voor de tweede keer dit seizoen. Het is tevens zijn tweede zege op Monza.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl