NOS Wielrennen

Mountainbikester Pieterse eerste Nederlandse wereldkampioen ooit bij vrouwen, zilver Terpstra

Pieterse pakt wereldtitel op de mountainbike, Terpstra zorgt voor Nederlandse 1-2

Puck Pieterse heeft in Andorra de wereldtitel veroverd in het mountainbiken. Ze is nu de eerste Nederlandse vrouw ooit met een wereldtitel op dit onderdeel, de cross country.

Anne Terpstra zorgde met een uitstekende race zelfs voor een 1-2'tje voor Nederland. De Italiaanse Martina Berta werd derde.

Revanche

De gouden plak is een mooie revanche voor de 22-jarige Pieterse, die op de Olympische Spelen in Parijs afkoerste op een medaille maar die kans in rook zag opgaan door een lekke band. Ze eindigde uiteindelijk als vierde.

Pieterse na historische wereldtitel: 'Een en twee, en dat voor een niet-mountainbikeland'

De wedstrijd begon eerder vanwege verwacht noodweer in de Pyreneeën. De elite-vrouwen zouden aanvankelijk om 13.30 uur starten, maar de nieuwe begintijd was 10.15 uur. Bovendien werd de race met een rondje ingekort en reden de beloften hun race op hetzelfde moment.

Goede start

Alleskunner Pieterse, die in augustus nog de Tour de France reed en daarin de vierde etappe won, kende een goede start en pakte meteen de leiding. Olympisch kampioene Pauline Ferrand-Prévot kwam het eerste meetpunt als elfde door, op negentien seconden achterstand. Terpstra lag op dat moment vijftiende.

  • Getty
    Anne Terpstra en Puck Pieterse
  • NOS
    Anne Terpstra en Puck Pieterse

Na de eerste volle ronde lag Pieterse negen seconden voor op de Zuid-Afrikaanse Candice Lill, maar al snel in de tweede ronde sloten Lill en Ferrand-Prévot aan. Laatstgenoemde stortte aan het einde van de tweede ronde volledig in. De Française, al vijf keer wereldkampioen, verloor de koplopers volledig uit het oog.

Ondertussen kroop Terpstra langzaam in de richting van de podiumposities. Na drie ronden lag ze vierde, in een groepje met de Italiaanse Berta en de Franse Loana Lecomte.

Tweede aanzet

Met nog ruim twee ronden te gaan opende Pieterse opnieuw de aanval. En met nog anderhalve ronde was het gat groter dan 22 seconden.

Toen nummer twee Lill ten val kwam, was het gat definitief gemaakt. Terpstra, die inmiddels derde lag, zag Lill juist aan de horizon verschijnen en sloot aan bij de Zuid-Afrikaanse.

In de slotronde reed Terpstra zelfs weg bij Lill, waardoor de 1-2 voor Nederland een feit werd. Pieterse won met 59 seconden voorsprong.

Ferrand-Prévot eindigde in haar laatste mountainbikewedstrijd als veertiende. Volgend seizoen gaat de 32-jarige Française weer op de weg rijden.

Zuid-Afrikaan Hatherly verrast bij de mannen

Alan Hatherly heeft verrassend de wereldtitel bij de mannen in de wacht gesleept.

Zuid-Afrikaan Hatherly pakt verrassend wereldtitel mountainbiken bij de mannen

De Zuid-Afrikaan reed in de slotronde weg bij de Fransman Victor Koretzky en won als eerste Afrikaanse mountainbiker WK-goud bij de elitemannen.

De 28-jarige Hatherly had vorige maand al brons op de Spelen veroverd. Titelhouder en olympisch kampioen Tom Pidcock had een mindere dag en moest in Andorra genoegen nemen met het brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl