Het strand van Volos
NOS Nieuws

Dode vissen overspoelen Griekse stad, noodtoestand uitgeroepen

In Volos, aan de oostkust van Griekenland, is de noodtoestand uitgeroepen, omdat het water bij de toeristische stad bedekt is door honderdduizenden dode vissen. Het zijn zoetwatervissen die door overstromingen in zout water zijn terechtgekomen, waar ze niet kunnen overleven.

Zowel de haven als een nabijgelegen rivier ligt zo vol met dode vissen, dat aan het oppervlak bijna geen water te zien is. Het leidt tot een enorme stank in de stad. Speciale boten moeten de vissen opruimen.

Dode vissen in de Griekse stad Volos

Vorig jaar werd Volos getroffen door uitzonderlijke regenval. Een deel van de stad stond onder water. Bewoners werden met boten uit hun huis gehaald.

Dat regenwater stroomde een nabijgelegen meer in, dat daardoor drie keer zijn normale omvang kreeg. Daardoor kwamen zoetwatervissen uit dat meer in rivieren terecht die naar de zee stroomden. Toen ze in aanraking kwamen met het zoute water uit de zee gingen ze dood.

Tonnen dode vis

De lokale bevolking vreest dat de dode vissen en de stank ervoor zorgen dat de toeristen voorlopig wegblijven uit Volos, dat zo'n 160 kilometer ten noorden van Athene ligt.

De noodtoestand is uitgeroepen om meer geld vrij te maken voor opruimwerkzaamheden. De autoriteiten zijn daar al druk mee bezig, onder meer met speciale netten. Dinsdag alleen werd 57 ton aan dode vis uit het water gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl