Wanhoop bij inwoners van Penteli
NOS NieuwsAangepast

Griekenland roept hulp EU-landen in om natuurbranden te bestrijden

De natuurbrand die dit weekend ten noordoosten van Athene uitbrak, is zo sterk uitgebreid dat voorsteden van de Griekse hoofdstad worden bedreigd. Meer dan 700 brandweerlieden kregen door de aanhoudende wind geen grip op het vuur. In Vrilissia, een Atheense voorstad, werd het lichaam van een vrouw gevonden in een oud fabrieksgebouw dat volledig is afgebrand.

De vlammen bereikten gisteren opnieuw een hoogte van 25 meter. 10.000 hectare natuurgebied is vernietigd of aangetast. Het vuur is het centrum van Athene tot op 15 kilometer genaderd. In de avond kwam er enige verlichting doordat de wind wat ging liggen.

De bewoners van Athene doen er alles aan om hun huizen te beschermen:

Huizen in Athene verwoest na bosbranden: 'heb hier 30 jaar aan gebouwd'

In verband met de brand doet Griekenland een beroep op de EU-regeling voor wederzijdse steun. Frankrijk stelt een helikopter beschikbaar, Turkije twee blusvliegtuigen en een helikopter. Italië stuurt twee blusvliegtuigen en Tsjechië 75 brandweerlieden met 25 voertuigen. Ook Servië, Roemenië en Spanje willen Griekenland te hulp komen.

Pijnbomen

Het vuur is door een gebied met pijnbomen geraasd dat door de reeks hittegolven van deze zomer kurkdroog was geworden. Juni en juli waren de heetste maanden sinds het begin van de temperatuurregistraties in Griekenland.

Vrijwilligers helpen bij het blussen in de Atheense voorstad Vrilissia

Inwoners van het gebied werden telefonisch gewaarschuwd dat ze moesten vertrekken, maar niet iedereen wilde weg. Een inwoner van de plaats Dioni bleef achter om zijn huis nat te houden. "Je stikte van de rook", zegt hij tegen persbureau AP. "Je ogen werden droog, je kon niets zien. Zelfs de helikopter die water neerliet, kon je niet zien, alleen horen."

De autoriteiten wijzen erop dat mensen die weigeren te vertrekken hulpverleners in gevaar brengen als de situatie zo bedreigend voor ze wordt dat ze alsnog weg willen.

Kindertehuis

Een organisatie van medici in Athene zegt dat vooral ouderen, zwangere vrouwen, kinderen en mensen met hartproblemen extra voorzichtig moeten zijn.

In verband met de branden zijn de patiënten van drie ziekenhuizen en de bewoners van een kindertehuis geëvacueerd.

Ook elders in Griekenland woeden natuurbranden. Meteorologen zeggen dat de combinatie van hitte en harde wind nog tot donderdag aanhoudt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl