Het Parthenon op de Akropolis met op de achtergrond dreigende rookwolken
NOS Nieuws

Natuurbrand bij Athene breidt zich uit, brandweer schaalt op

De brandweer in Griekenland krijgt de grote natuurbrand die gisteren ten noorden van Athene uitbrak voorlopig niet onder controle. In de buurt van de plaats Varnavas, brak rond het het middaguur een brand uit, die zich heel snel verspreidde door harde wind. Het waait nog steeds hard, waardoor het vuur zich blijft verspreiden.

Zowel een militair ziekenhuis als een kinderziekenhuis is vanochtend geëvacueerd, meldt de brandweer. In meerdere regio's werden inwoners opgeroepen hun huis te verlaten en naar veiliger gebieden te gaan. Plaatselijke autoriteiten hebben een sportschool en hotelkamers beschikbaar gesteld om geëvacueerde mensen op te vangen.

Hoogste waarschuwing voor brandgevaar

Volgens lokale media zijn twee mensen van de brandweer lichtgewond geraakt bij het blussen. Meerdere mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze rookvergiftiging hebben opgelopen. ERT News meldt dat meerdere huizen verwoest zijn door het vuur.

De brand woedt inmiddels op meerdere plekken ten noorden van Athene:

Natuurbrand rond Athene duurt voort

"De wind is vannacht sterk gebleven, wat geleid heeft tot gevaarlijke situaties. We verwachten dat de branden zullen toenemen", zei een brandweerwoordvoerder. Hij benadrukte dat het belangrijk is dat inwoners de oproep tot evacuatie volgen.

Gisteren werden ruim tweehonderd brandweermensen, twaalf vliegtuigen en zes helikopters ingezet om de brand te blussen. Dat is volgens ERT News inmiddels opgeschaald naar ruim 500 brandweermensen, die samenwerken met een groot aantal politiemensen en het leger om de brand onder controle te krijgen. Meer dan 150 bluswagens en 32 helikopters en vliegtuigen helpen mee met het blussen.

Griekenland kampt al langer met aanhoudende droogte en hitte. Juli was de warmste maand ooit gemeten in het land. In de regio rond Athene geldt de hoogste waarschuwing voor brandgevaar.

Op onderstaande kaart zie je waar de bosbranden woeden en de risiconiveaus per gebied:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl