Een gebouw staat in vuur in vlam
NOS Nieuws

Natuurbrand Californië breidt zich flink uit: 1200 vierkante kilometer verbrand

Een natuurbrand in het noorden van de Amerikaanse staat Californië heeft tot nu toe een gebied van ruim 1200 vierkante kilometer in de as gelegd. Het is daarmee nu al de achtste grootste natuurbrand in de geschiedenis van de staat. Duizenden mensen zijn geëvacueerd. 134 gebouwen zijn verwoest, duizenden andere gebouwen lopen gevaar.

Lokale autoriteiten melden dat de brand zich snel naar het noorden en oosten beweegt. Het vuur verspreidde zich op vrijdagavond met 21 vierkante kilometer per uur. Volgens de brandweer kwam dat door de steile hellingen en sterke winden.

Brand raast door het noorden van de Amerikaanse staat Californië:

Natuurbrand in Californië wordt alsmaar groter

Ook zijn de grond en vegetatie erg droog: de staat kreeg de afgelopen weken te maken met extreme hitte. Op sommige plaatsen steeg het kwik tot ver boven de 40 graden.

Brand aangestoken

De brand is hoogstwaarschijnlijk aangestoken. Een 42-jarige man zou woensdag in een natuurpark een brandende auto in een geul hebben geduwd. De vlammen sloegen daarna over op planten en struiken.

De man is donderdag opgepakt voor brandstichting. Het motief achter de actie is nog onbekend.

Noodtoestand

De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, heeft de noodtoestand uitgeroepen in het gebied waar de natuurbrand woedt. Een fonds is beschikbaar gesteld voor de bestrijding van het vuur. Er zijn zo'n 2400 brandweerlieden ingezet, maar tot op heden hebben ze nog geen grip kunnen krijgen op de om zich heen grijpende vlammen.

Dit weekend wordt milder weer verwacht, met een zwakkere wind en minder extreme temperaturen. De brandweer hoopt de natuurbrand dan onder controle te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl