Rookwolken boven het parlementsgebouw in Athene
NOS NieuwsAangepast

Grote natuurbrand bij Athene, evacuatie-oproep voor Marathon

Ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene is een grote natuurbrand uitgebroken. Het vuur woedt op zo'n 35 kilometer van de stad, in de buurt van de plaats Varnavas.

Meer dan 250 brandweerlieden, twaalf vliegtuigen en zes helikopters worden ingezet om het vuur te bestrijden. De brand brak rond 12.00 uur (lokale tijd) uit. Door de harde wind verspreidt het vuur zich razendsnel.

De Griekse publieke omroep ERT spreekt van een kilometers lang vuurfront. Op sommige plekken zijn vlammen gezien tot 25 meter hoog. Ook boven Athene zijn grote rookwolken te zien.

Bekijk hier beelden van de brand:

Grote natuurbrand bij Athene, oorzaak nog onbekend

Uit voorzorg is de inwoners van meerdere dorpen gevraagd hun huis te verlaten en naar veiliger gebieden te gaan. Rond 22.40 uur kregen ook de bewoners van de historische stad Marathon een oproep om weg te gaan. Dat gebeurde via de Griekse variant van het NL-Alert.

Marathon heeft zo'n 33.000 inwoners. De befaamde hardloopwedstrijd dankt zijn naam aan deze stad. De bevolking is gevraagd naar Nea Makri, een plaats aan de Egeïsche Zee, te gaan.

Twee vrouwen vallen elkaar in de armen nadat ze gered zijn van het oprukkende vuur

Meerdere mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze rookvergiftiging hebben opgelopen. Ook zouden al meerdere huizen door het vuur verwoest zijn.

"Het dorp was in een mum van tijd omsingeld door het vuur. Het waait erg hard", vertelt een inwoner van Varnavas aan persbureau Reuters. "Het begon op één plek en plotseling was het hele dorp omsingeld."

Gevreesd wordt dat het vuur zich in de komende nacht nog verder verspreidt. Vanaf 05.00 uur morgenochtend wordt windkracht 8 verwacht.

Hitterecord

Griekenland heeft te kampen met aanhoudende droogte en hitte. Juli was de warmste maand ooit gemeten in het land. In de regio rond Athene geldt de hoogste waarschuwing voor brandgevaar. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is nog onbekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl