NOS Nieuws

Griekse premier Mitsotakis waarschuwt voor natuurbranden

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis waarschuwt voor een gevaarlijke zomer met natuurbranden. Vanwege de aanhoudende droogte en harde wind kunnen branden zich sneller verspreiden.

Afgelopen weekend braken in Griekenland al tientallen branden uit, waaronder twee bij de hoofdstad Athene. Een 45-jarige man kwam om het leven toen hij probeerde te vluchten voor het vuur. Huizen en voertuigen gingen in vlammen op.

Natuurbranden komen geregeld voor in Griekenland maar de frequentie en intensiteit ervan zijn toegenomen door heter en droger weer met veel wind. Wetenschappers schrijven deze ontwikkeling toe aan klimaatverandering.

Ergste komt nog

Mitsotakis prees brandweerlieden voor hun inzet van afgelopen tijd maar benadrukte dat de zomer pas net is begonnen. "Het is een zomer die waarschijnlijk bijzonder gevaarlijk zal zijn. De moeilijkste tijden liggen nog voor ons", zei Mitsotakis.

Vorig jaar zomer werd Griekenland geteisterd door grootschalige natuurbranden. Duizenden mensen, onder wie Nederlandse vakantiegangers, werden toen geëvacueerd van het populaire eiland Rhodos.

Dit jaar hebben de Griekse autoriteiten uitgebreide maatregelen genomen om vergelijkbare scenario's te voorkomen. Zo worden er nu meer drones ingezet om natuurbranden vroeg te kunnen lokaliseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl