Brandweerlieden in Alexandroupolis
NOS Nieuws

Eurocommissaris: natuurbrand in noorden van Griekenland is 'grootste ooit in EU'

Brandweerlieden in Griekenland worstelen nog steeds met meerdere bosbranden. Vanwege de hitte, droogte en harde wind kunnen hulpdiensten de branden moeilijk onder controle krijgen.

De bosbrand in de omgeving van de stad Alexandroupolis in het noordoosten van Griekenland is momenteel de grootste. Het gaat volgens Eurocommissaris Lenarcic van Crisisbeheer zelfs om de grootste bosbrand die ooit in de Europese Unie heeft gewoed.

"Met meer dan 73.000 hectare aan verbrand gebied is Alexandroupolis de grootste geregistreerde bosbrand die de EU ooit heeft gekend", zegt Lenarcic op X, voorheen Twitter. In het bosrijke gebied ten noorden van de havenstad woedt al zes dagen brand. Dinsdag viel de stroom uit. Een ziekenhuis werd vanwege as en rook ontruimd. Vanwege de hevigheid van de branden krijgt Griekenland extra hulp van EU-landen.

De branden in de omgeving van Alexandroupolis hebben aan zeker negentien mensen het leven gekost. De slachtoffers, waaronder twee kinderen, zijn vermoedelijk migranten. Zij werden gevonden in het bosgebied ten noorden van de stad, dat in de buurt van de Turkse grens ligt, op een route die migranten gebruiken om Europa te bereiken. Volgens lokale autoriteiten raakten zeker 60 brandweerlieden gewond.

Branden bij Athene

Ook in de omgeving van Athene zijn er bosbranden. De Griekse minister Kikilias van Klimaatcrisis en Civiele Bescherming zegt dat deze branden zijn aangestoken.

Het gaat om het natuurgebied rond de berg Parnitha, 20 kilometer ten noorden van de Griekse hoofdstad. Duizenden inwoners van Ano Liosia, een buitenwijk ten noordwesten van Athene, werden opgeroepen te vertrekken.

Er hangen zwarte rookwolken boven een groot deel van de Griekse hoofdstad. Er werden 200 brandweerlieden en 15 blusvliegtuigen uit verschillende landen ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl