Drukte op een warme dag op het strand van Scheveningen
NOS NieuwsAangepast

Warme dagen (en nachten) in aantocht: code geel in het zuiden

De komende dagen wordt het tropisch warm. "Maandag wordt het op veel plekken 30 graden en in het zuidoosten van het land wordt het misschien zelfs wel 34 graden", zegt weervrouw Willemijn Hoebert.

Het KNMI heeft voor morgen code geel afgegeven voor Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De hitte en de hoge luchtvochtigheid zorgen er volgens het weerinstituut voor dat het benauwd aan kan voelen. Vooral voor mensen met een "kwetsbare gezondheid" liggen oververhitting en uitdroging op de loer. Vooralsnog geldt code geel in de drie provincies tussen 13:00 en 20:00 uur.

Ook dinsdag wordt het op veel plaatsen in Nederland 30 graden. "De lucht is ook dan heel vochtig, waardoor het heel drukkend wordt", zegt Hoebert.

Wie op verkoeling in de avonden hoopt, wacht een teleurstelling. "Op zowel maandag als dinsdag kunnen we een tropennacht verwachten, waarbij de temperatuur niet onder de 20 graden komt."

Warmtemassa

De oorzaak is een zuidelijke wind, zegt Hoebert. Die neemt het warme weer uit Zuid-Europa mee. In Noord-Portugal zijn mensen gewaarschuwd voor de hitte. Daar loopt het kwik deze dagen op tot wel 40 graden.

Ook Spanje, Italië en het zuiden van Frankrijk krijgen dit weekend met hoge temperaturen te maken. "Die hitte beweegt zich langzaam richting ons. Met die zuidelijke wind blijft het 's nachts ook warmer. De luchtmassa koelt niet af."

Pas vanaf woensdag gaat de temperatuur wat omlaag, al blijft het op sommige plekken mogelijk nog warmer dan 30 graden.

Zo trotseren mensen in Italië de hitte tijdens heetste weekend van het jaar:

Italianen trotseren hitte tijdens heetste weekend van het jaar

Slaapspecialist Winni Hofman, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam geeft tips om de warme plaknachten te lijf te gaan. "Je kunt bijvoorbeeld een natte handdoek voor je open raam hangen en de deur van je slaapkamer open laten staan. Als er dan een zuchtje wind voorbijkomt, wordt die lucht gekoeld."

Ook raadt Hofman af om 's avonds veel te drinken. "Ook al is dat verleidelijk met deze hoge temperaturen. Dan moet je er al weer snel uit en dat is niet handig. Als je 's nachts veel wakker wordt omdat je naar het toilet moet, slaap je sowieso niet door."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl