Noodweer in Griekenland
NOS Nieuws

Doden door noodweer in Griekenland, Bulgarije en Turkije

Griekenland, Bulgarije en Turkije hebben te maken met hevige regenval en overstromingen. Het noodweer heeft aan zeker negen mensen het leven gekost.

In Turkije zijn drie kampeerders om het leven gekomen toen zij werden verrast door overstromingen. Ook in Istanbul, waar delen van de stad onder water staan, kwamen twee mensen om het leven door het noodweer. Door onweersbuien en overstromingen in de stad kwamen tientallen mensen in een bibliotheek vast te zitten.

In buurland Bulgarije zijn twee mensen omgekomen in de kustregio. In de badplaats Tsarevo staan huizen, campings en hotels onder water. Auto's werden meegesleurd en bruggen stortten in. De storm die over de landen raast heeft de naam Daniel gekregen en laat een spoor van vernieling achter.

In de Griekse regio Pilion spreken Grieken van ongeëvenaarde regenval:

Storm Daniel laat spoor van verwoesting achter in Griekenland

Griekenland kampt sinds maandag met de gevolgen van storm Daniel. Na een periode van hevige bosbranden hebben delen van het land te maken met overstromingen. Gisteren kwam er een man om het leven toen een muur instortte. De Griekse brandweer heeft vandaag nog een lichaam van een oudere vrouw gevonden onder een stapel hout.

Ook vandaag houdt het slechte weer nog aan. Het nationale meteorologisch instituut van Griekenland verwacht dat er in de regio Pilion, ten noorden van Athene, in totaal deze dagen zo'n 650 tot 700 millimeter regen valt. Dat is meer dan er normaal gesproken in een heel jaar valt in Athene (zo'n 400 millimeter).

De hevige regenval komt voort uit weerfenomeen El Niño, daarbij warmt het water in de oceaan op. Een warmere oceaan leidt weer tot meer regen, omdat er meer water verdampt.

Volgens de Bulgaarse minister Popov van Klimaat is de infrastructuur in zijn land niet berekend op het extreme weer. "Klimaatverandering betekent een groter risico op extreme gebeurtenissen. We kunnen in de toekomst ernstige en frequente regenval verwachten", zei hij tegen de de Bulgaarse omroep Nova Televizia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl