Drukte op de snelwegen rond Utrecht tijdens werkzaamheden aan de A2.
NOS NieuwsAangepast

Drukte op snelwegen rond Utrecht, 'gaat langzaamaan de goede kant op'

Zoals verwacht is het vandaag opnieuw druk op de wegen rond Utrecht vanwege de afsluiting van de A2 tussen de knooppunten Oudenrijn en Everdingen. Volgens de ANWB neemt de vertraging op de meeste wegen af nu de vrijdagmiddagspits op zijn einde loopt. Maar vooral op de A27 in zuidelijke richting blijft het erg druk.

Rond het middaguur liep de vertraging op de A27 al tegen de drie kwartier en de drukte hield daar de hele middag aan. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt tegen RTV Utrecht dat de drukte zelfs nog steeds toeneemt.

Op de A12 bij Utrecht waren er problemen na een ongeluk. Een van de rijbanen werd gesloten, wat leidde tot een lange file. Inmiddels is de rijstrook vrijgegeven en neemt de vertraging af.

Rijkswaterstaat had voorspeld dat vandaag de drukste dag tot nu toe zou kunnen worden, omdat de vakantie in het midden van het land voorbij is en veel vakantiegangers uit de regio Noord terugkomen. De grootste drukte werd verwacht tussen 14.00 en 18.00 uur, en er werd dan ook geadviseerd om tussen die tijdstippen niet de weg op te gaan.

Volgens een woordvoerder van de ANWB is het druk op de wegen, maar was de situatie vandaag niet vergelijkbaar met het eerste werkzaamhedenweekend. "Wat dat betreft valt het mee", aldus de woordvoerder.

Inmiddels gaat het volgens de woordvoerder de goede kant op. "Je merkt dat mensen rekening hebben gehouden met de wegwerkzaamheden. Je ziet dat er flinke files staan, maar het is niet de drukste week tot nu toe zoals Rijkswaterstaat voorspeld had."

Navigatie

Ook in Nieuwegein is er oponthoud, maar ook daar minder dan eerder. Het Rode Kruis deelt water en fruit uit aan automobilisten die daar vast zijn komen te staan.

In het eerste werkzaamhedenweekend werden veel mensen door hun navigatie door de bebouwde kom van onder meer Nieuwegein gestuurd, waardoor het daar volledig vastliep. Sommige automobilisten stonden daar toen wel vijf uur in de file.

Nieuwegein en Rijkswaterstaat hebben maatregelen genomen na de chaos van het eerste weekend. Zo zijn de verkeerslichten in Nieuwegein anders afgesteld "om het verkeer wat af te remmen", zei omgevingsmanager Melanie Goemans van Rijkswaterstaat in het Radio 1 Journaal. "Daardoor worden ze wat minder populair in de navigatiesystemen."

De werkzaamheden zorgen ook voor problemen bij lokale ondernemers:

Het restaurant van Sanne blijft leeg door werkzaamheden op de A2

Massaal wegblijven, met het openbaar vervoer reizen of op de fiets gaan, adviseerde Rijkswaterstaat vooraf. Maar dat is niet voor iedereen een optie.

Aan wie in de file terechtkomt, adviseert Rijkswaterstaat: "Blijf op de snelwegen en volg de omleidingsroutes." Na dit weekend zijn er nog twee weekendafsluitingen, maar dan gaat de weg pas vanaf vrijdagavond dicht.

Dit gebeurt er tijdens de afsluiting van de A2:

Weer mega-operatie op A2, dit gebeurt er achter de schermen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl