NOS Sport

Paralympische Spelen feestelijk geopend op Place de la Concorde in Parijs

Paralympische Spelen feestelijk geopend op Place de la Concorde in Parijs

Iets meer dan een maand na de opening van de Olympische Spelen zijn in Parijs de zeventiende Paralympische Spelen met show van bijna vier uur geopend. Morgen beginnen de sporters aan de eerste onderdelen.

Op het historische plein, waar de Nederlandse 3x3-basketballers hun memorabele gouden medaille wisten te winnen, namen de landen deel aan de vlaggenparade. Voor Nederland droeg wielrenner Daniel Abraham samen met rolstoelbasketbalster Carina de Rooij de Nederlandse driekleur richting de welbekende obelisk die het plein siert.

Op de Place de la Concorde in Parijs begonnen de festiviteiten met optredens van de Franse zanger Christine and the Queens en de Canadese muzikant Chilly Gonzales. Daarbij betraden mindervalide en valide dansers en danseressen het podium.

86 Nederlandse deelnemers

Voor Nederland, dat als 122ste in beeld kwam, zijn er 86 deelnemers afgereisd naar Parijs. In totaal zijn er zo'n 4.400 atleten van 168 verschillende delegaties in Parijs neergestreken voor de Spelen.

Zij gaan de strijd met elkaar aan in 22 verschillende sporten. Eritrea, Kiribati en Kosovo doen in Parijs voor het eerst mee aan de Paralympische Spelen.

Op X plaatsen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een bericht om de sporters een hart onder de riem te steken.

"De Paralympische Spelen staan op het punt van beginnen! Wij wensen onze 86 Paralympiërs heel veel succes en hopen op prachtige, historische sportprestaties in Parijs. Laat Nederland juichen en geniet vooral van jullie deelname."

Bekijk in het X-bericht hieronder hoe de Nederlandse sporters over de Champs-Élysées gingen.

Het paralympisch vuur, dat in tegenstelling tot de Olympische Spelen niet uit Athene, maar uit het Engelse Stoke Mandeville komt, werd even na 23.00 uur ontstoken door vijf Franse paralympiërs.

De brandende luchtballon die tijdens de Olympische Spelen het olympisch vuur brandend hield, gaat dat ook doen tijdens de Paralympische Spelen.

Net als bij de Olympische Spelen was het lang onduidelijk wie het vuur zou ontsteken, maar Charles-Antoine Kouakou (atletiek), Nantenin Keita (atletiek), Fabien Lamirault (tafeltennis), Alexis Hanquinquant (triatlon) en Elodie Lorandi (zwemmen) hadden de eer om de vlam te laten branden.

  • Reuters
    Zanger Lucky Love in actie tijdens de opening van de Paralympische Spelen
  • Reuters
    Nederland komt aan bij de Paralympische Spelen

Advertentie via Ster.nl