Orkaan Shanshan heeft de kust in de provincie Kagoshima bereikt
NOS Nieuws

Japan zet zich schrap voor zeldzaam zware orkaan Shanshan

Japan zet zich schrap voor de zware orkaan Shanshan, die vanaf vandaag over het land raast. Tienduizenden Japanners zijn aangespoord tot evacuatie na een noodwaarschuwing van de Japanse meteorologische autoriteit.

Shanshan trekt onder meer over het zuidelijkste eiland Kyushu, het op twee na het grootste eiland van Japan. Meteorologen verwachten dat dit een van de zwaarste orkanen gaat zijn waarmee het land ooit te maken heeft gehad.

Autoriteiten waarschuwen voor zeer zware windstoten van 250 kilometer per uur, stortregens en "hoge golven die veel Japanners nog nooit hebben meegemaakt", zegt de hoogste regeringsfunctionaris. Het meteorologisch instituut verwacht dat er het komende etmaal tot zo'n 60 centimeter regen kan vallen.

"Extreem grote kans op ramp"

De orkaan is al aan land gekomen bij Kagoshima, een van de zuidelijkste provincies. Daar gaf de meteorologische autoriteit een waarschuwing af voor hevige stormen, golven en hoog water.

Op beelden uit Kagoshima is te zien dat er schade is aan huizen en auto's:

Orkaan Shanshan aan land in Japan

Volgens het agentschap is de kans dat de orkaan een ramp veroorzaakt "extreem groot". Meteorologen stellen dat de orkaan tot veel waterschade zal leiden en onder meer aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen kan veroorzaken.

Tientallen gemeenten hebben daarom een evacuatiebevel afgegeven en treinvervoerders en luchtvaartmaatschappijen hebben inmiddels hun activiteiten op het zuidelijke eiland Kyushu grotendeels gestaakt. Ook autofabrikant Toyota heeft uit voorzorg zijn veertien fabrieken gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl