Nederlandse zoekhonden op Samos
NOS Nieuws

Nederlandse speurhonden zoeken in de bergen naar vermiste vrouw op Samos

Reddingshondenteam RHWW heeft vanmorgen opnieuw gezocht naar de vermiste Nederlandse vrouw op het Griekse eiland Samos. Brigitte van Gennip (65) verdween vorige week tijdens een wandeling. Een grootschalige zoekactie met zowel Nederlandse als Griekse zoekteams heeft tot nu toe nog niks opgeleverd.

Van Gennip was met een vriendin op vakantie en verliet vorige week donderdag rond 08.00 uur haar appartement voor een wandeling in de richting van de Tunnel van Eupalinos, een ondergronds bouwwerk in een berg. In de loop van de ochtend heeft Van Gennip volgens Griekse media de weg gevraagd, maar daarna is er niets meer van haar vernomen. Haar telefoon is wel teruggevonden in de buurt van de tunnel.

De lokale autoriteiten gingen direct na de vermissing op pad met onder meer een zoekhond en drones. Ook bewoners van het eiland, dat vlak voor de Turkse kust ligt, zochten mee. Afgelopen zaterdag kwam een Nederlands droneteam aan op Samos om de zoektocht te ondersteunen.

Een van de zoekhonden van RHWW

Het is nog onduidelijk hoe de vrouw kon verdwijnen. De route die ze wilde lopen staat niet bekend als bijzonder moeilijk. De andere kant van de tunnel is dat volgens bewoners wel: die is behoorlijk steil en uitdagend. Volgens de dochter van Van Gennip zou ze nooit iets risicovols ondernemen. "Dus ik maak me ernstige zorgen", schrijft ze op X.

Inzamelingsactie

Om de Nederlandse zoekactie te bekostigen is de dochter van Van Gennip een inzamelingsactie gestart. Op dit moment staat de teller op meer dan 40.000 euro. Met het geld kan de familie onder meer reis, onderdak en benodigdheden voor de zoektocht door RHWW betalen.

De zoekactie wordt bemoeilijkt door de aanhoudende hitte, die vandaag oploopt tot 33 graden. Een woordvoerder laat weten dat daarom vooral in de ochtend en in de namiddag wordt gezocht. De zoektocht richt zich op zo'n 2,5 kilometer rondom het punt waar de telefoon van de vrouw werd gevonden. De honden kunnen een spoor op zo'n 1,5 kilometer afstand oppikken.

De RHWW wordt vaker ingezet voor dit soort acties. De leden zijn getraind om vermisten te lokaliseren en zijn goed in vlaktezoekingen, puinzoeken en het lokaliseren van drenkelingen, bij zowel acute vermissingen als langdurige vermissingen. Vorige maand nog werden medewerkers naar Frankrijk gestuurd, waar ze het lichaam van een 74-jarige vermiste Nederlandse vrouw konden opsporen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl