De SpaceX-raket voor de lancering van Polaris Dawn in Cape Canaveral, Florida
NOS Nieuws

Toeristenvlucht SpaceX-raket uitgesteld door heliumlek

De lancering van een SpaceX-raket met aan boord vier burgers is met minimaal een dag uitgesteld. De lancering stond gepland voor vanochtend 09.38 uur Nederlandse tijd, maar kan door een heliumlek niet doorgaan, meldt het ruimtevaartbedrijf SpaceX op X.

Het heliumlek bevindt zich in een stuk van de uitrusting dat is ontworpen om tijdens het opstijgen van de raket los te komen. Het bedrijf hoopt dat de vlucht morgen wel kan doorgaan.

Aan boord zijn vier mensen, onder wie zakenman Jared Isaacman, die de missie genaamd Polaris Dawn betaalt. Hij maakte in 2021 ook een commerciële ruimtevlucht. Dat was de eerste toeristenvlucht van SpaceX.

De missie duurt naar verwachting vijf dagen. Op dag drie staat een ruimtewandeling gepland. Dat zal de eerste commerciële ruimtewandeling zijn, een riskante onderneming die in het verleden alleen is gedaan door astronauten.

De andere bemanningsleden zijn een gepensioneerde militaire gevechtspiloot en twee SpaceX-medewerkers. De vier hebben een training van meer dan twee jaar gevolgd voor de missie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl