De demonstranten verzamelden zich voor het parlementsgebouw in Jakarta
NOS NieuwsAangepast

Regering Indonesië ziet af van aanpassen kieswet na massale protesten

De overheid van Indonesië ziet af van een voorgenomen verandering van de kieswet, nadat grote protesten waren uitgebroken. De demonstranten vreesden dat de overheid met de aanpassing steeds meer macht naar zich toetrekt. Het plan is onder druk van de betogingen ingetrokken.

De onrust was ontstaan doordat de Indonesische overheid van plan was om een uitspraak van het hooggerechtshof ongedaan te maken. Dat heeft geoordeeld dat de kiesdrempel bij de aanstaande regionale verkiezingen oneerlijk is.

De demonstranten waren door het hek gebroken om naar het parlement toe te gaan:

Demonstranten breken door hek van parlementsgebouw in Jakarta

Door die kiesdrempel zouden alleen kandidaten van grote coalities zich verkiesbaar kunnen stellen. In veel gevallen gaat het dan om een kandidaat van een partij die deel uitmaakt van de coalitie van de nieuwe president. Door de uitspraak van het hooggerechtshof hebben kleinere partijen meer ruimte om mee te doen.

Daarnaast oordeelde het hooggerechtshof dat de minimumleeftijd voor kandidaten gehandhaafd blijft. Zij moeten minimaal 30 jaar oud zijn.

Noodwetgeving

Nog geen dag later besloot de overheid om deze uitspraak met noodwetgeving weer ongedaan te maken. Dat zou de weg vrijmaken voor Kaesang Pangarep, de zoon van vertrekkend president Joko Widodo, om zich verkiesbaar te stellen bij een regionale verkiezing op Java in november. Hij is 29 jaar en zou onder de huidige regels dus niet mee kunnen doen.

Daarnaast zou de noodwetgeving het onmogelijk maken voor Anies Baswedan, een prominente criticus van de regeringscoalitie, om zich verkiesbaar te stellen voor een belangrijke positie: de gouverneur van Jakarta. De minister van Binnenlandse Zaken zei dat de wijzigingen bedoeld waren om "rechtszekerheid te bieden".

Protesten

Het voornemen van de regering leidde tot grote onrust. Duizenden mensen kwamen vandaag bijeen voor het parlementsgebouw in de hoofdstad Jakarta, waar gestemd zou worden over de aanpassingen van de wet.

Ze raakten slaags met de politie. Er werd onder meer traangas ingezet. Sommigen hadden spandoeken mee met teksten waarin ze president Widodo beschuldigen van het vernietigen van de democratie. Ook in andere steden waren protesten.

Uiteindelijk werd duidelijk dat de stemming over het aanpassen van de kieswet niet doorging. Er waren niet genoeg parlementsleden aanwezig. Later zei de regering dat de wijziging helemaal niet meer door zal gaan gedurende de resterende ambtstermijn van president Widodo. De aanpassing zal dus in ieder geval geen effect hebben voor de komende regionale verkiezingen.

Het Indonesische parlement bestaat voornamelijk uit een coalitie van partijen die op één lijn zitten met vertrekkend president Widodo, in de volksmond bekend als Jokowi, en de gekozen president Prabowo Subianto.

Prabowo won in februari de presidentsverkiezingen. Hij wordt op 20 oktober de nieuwe president. De oudste zoon van voorganger Widodo zal zijn vicepresident worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl