Vuelta-blog
NOS WielrennenAangepast

Van Aert 'jumpte' te vroeg: 'In de war door schaduw' • Morgen start in supermarkt

  • Pavel Bittner verrast in de vijfde etappe
  • De Tsjech van DSM verslaat Wout van Aert en Kaden Groves in de massasprint in Sevilla
  • Lees hier het verslag
  • Morgen kansen voor vluchters, met start in supermarkt
liveblog gesloten

Morgen start in supermarkt

Dit was het voor vandaag, morgen staan er weer wat meer hoogtemeters op het programma. De zesde etappe lijkt op papier zeer geschikt voor aanvallers en dan is het de vraag of klassementsleider Primoz Roglic zin heeft om zijn ploeg zo'n groepje aanvallers te laten controleren.

We kijken trouwens ook erg uit naar de start van de etappe. Die vindt namelijk plaats op een bijzondere plek: in een supermarkt. Een leuke publiciteitsstunt van een van de sponsoren van de Vuelta.

Ook benieuwd hoe dat eruit gaat zien? We zijn rond 12.00 uur weer in de lucht om je op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen in de Vuelta, inclusief een eventuele demarrage bij het zuivelschap. Fijne avond!

Bekijk hier de samenvatting

Jonge Tsjech Bittner verrast favorieten Van Aert en Groves in Sevilla

Feest bij DSM: 18de overwinning

De zege van Bittner was de 18de zege van het seizoen voor het Nederlandse Team DSM. Volgens de ploeg is het bovendien de 15de zege van een renner die uit het eigen opleidingsprogramma komt. Bittner is daar ook een voorbeeld van. Hij begon in 2021 in de opleidingsploeg van het team.

Van Aert over zijn jump: 'Was in de war door de schaduw'

Wout van Aert kwam net tekort op de streep en volgens de Belg was dat zijn eigen schuld. "Ik had het in eigen hand, maar ik 'jumpte' te vroeg. Ik was een beetje in de war door de schaduwen, ik dacht dat de streep er al was. Nu ik het terug zie op de finishfoto, denk ik dat dat het verschil gemaakt heeft."

Van Aert vergroot voorsprong in puntenklassement

Wout van Aert is dankzij zijn tweede plaats wel weer wat uitgelopen op Kaden Groves in het puntenklassement.

Dit is de stand nu:

  1. Wout van Aert - 158 punten
  2. Kaden Groves - 145 punten
  3. Pavel Bittner - 81 punten

In de andere klassementen is vandaag niks veranderd. Er waren geen bergpunten te verdienen en ook in het algemeen klassement blijft alles hetzelfde: Primoz Roglic draagt morgen weer de rode leiderstrui.

Bittner won begin deze maand voor het eerst bij de profs

"Ongelofelijk, een paar weken geleden heb ik pas mijn eerste profzege geboekt", reageert Pavel Bittner na zijn verrassende zege.

De 21-jarige Tsjech maakt in deze Vuelta zijn debuut in een grote ronde. 16 dagen geleden boekte hij zijn eerste zege op het hoogste niveau, in de Ronde van Burgos - waar hij uiteindelijk twee ritten won.

"Om nu mijn eerste rit al te winnen in de Vuelta... Ik geloof het nog niet helemaal", aldus de Tsjech van Team dsm-firmenich-PostNL.

Pavel Bittner na zijn zege

Top tien

Daar is de top tien, met de verrassende winnaar bovenaan. Groves wordt ondanks zijn te laat ingezette sprint nog derde achter Van Aert.

Ook opvallend: tijdritspecialist Stefan Küng komt als vijfde over de streep. Zegt dat iets over de plotse sprintkwaliteiten van de Zwitserse tijdritspecialist of over het aantal topsprinters in deze Vuelta?

Finish | Bittner wint!

Wat een verrassing! Pavel Bittner wint de sprint in Sevilla! De 21-jarige Tsjech van DSM verslaat Wout van Aert op de streep.

Groves werd naar voren gebracht door zijn voltallige ploeg, maar liet zich verrassen door Wout van Aert, die al vroeg aan zijn sprint begon en vervolgens zijn jump naar de lijn te vroeg inzette. Op het laatste moment drukte Bittner zijn wiel nog net iets eerder over de streep.

Pavel Bittner wint de sprint

Nog 2 km | Pech voor Landa

Landa stapt van zijn fiets, het lijkt erop dat hij pech heeft. Gelukkig is hij al in de veilige zone, dus het zal geen gevolgen hebben voor zijn klassement.

Nog 3 km | Nu alleen nog rechtdoor

De renners zijn de laatste bochten in Sevilla door, vanaf nu is het alleen nog maar rechtdoor naar de streep.

Wie wint de vijfde etappe? Krijgen we weer een duel tussen Wout van Aert en Kaden Groves of kan een sprinter van de tweede lijn verrassen? Vamos!

Nog 6 km | Costa stapt af

Rui Costa kan niet verder na zijn val van zojuist. De 37-jarige Portugese oud-wereldkampioen geeft op.

Nog 8 km | Treintjes vooraan

Vooraan in het peloton vormen zich meerdere treintjes. DSM zit vooraan voor sprinter Pavel Bittner, Alpecin-Deceuninck zit er ook al. Wout van Aert zit ook al redelijk vooraan, maar zijn ploeggenoten zitten achter hem.

Nog 10 km | Val Costa en Doull

Vooraan in het peloton schuift een EF-renner onderuit in een bocht: Owain Doull gaat hard tegen het asfalt. Hij neemt zijn ploeggenoot Rui Costa mee in zijn val.

Nog 12 km | Rotondes in Sevilla

Het peloton dendert Sevilla binnen, op weg naar de sprint. Rodetruidrager Primoz Roglic wordt goed vooraan gehouden dooor zijn ploeg, Alpecin-Deceuninck zit al klaar met een treintje voor Kaden Groves.

Eerst moeten ze de stad nog door, met bijbehorende rotondes.

Nog 15 km | Deze sprinters rijden mee

Er ontbreken deze Vuelta veel topsprinters. Logisch ook, want deze ronde is vooral het domein van de klimmers. De eerste twee sprints zagen we een duel tussen Wout van Aert en Kaden Groves. Beiden wonnen één rit.

Het ligt in de lijn der verwachting dat de Belg en de Australiër het vandaag weer uit gaan vechten. Of kan er nog iemand verrassen? Deze outsiders zijn er namelijk ook nog:

  • Bryan Coquard (Cofidis) - kwam nog niet in de buurt met een 14de en 8ste plaats, maar is wel ervaren
  • Corbin Strong (Israel-Premier Tech) - derde in de tweede etappe, zesde in de derde rit
  • Jon Aberasturi (Euskaltel-Euskadi) - werd in de derde etappe derde
  • Arne Marit (Intermarché-Wanty) - sprintte naar de vierde plaats in rit drie
  • Pavel Bittner (dsm-firmenich-PostNL) - goed voor een vijfde plaats in de vorige sprintrit

Kijk hieronder de vorige twee sprints terug:

Van Aert klopt concurrentie in massasprint Vuelta, behoudt rode trui
Van Aert nieuwe leider Vuelta ondanks tweede plek in sprint, Van Baarle valt uit

Nog 19 km | Zo ziet de finale eruit

Kaarsrecht en vlak. Zo zien de laatste 3,7 kilometers van deze etappe eruit.

De renners rijden via de noordkant Sevilla binnen en doorkruisen vervolgens de hoofdstad van Andalusië, die jaarlijks vele toeristen trekt. Tijd om bijvoorbeeld het Moorse paleis of de grote kathedraal te bewonderen zullen de renners niet hebben. Op zo'n vier kilometer van de finish moeten ze nog één terugdraaiende bocht door en dan is het een lange, rechte weg naar de streep. Positionering en timing zal hier cruciaal zijn.

Nog 24 km | Groves klopt Van Aert bij tussensprint

Kaden Groves verslaat Wout van Aert in de tussensprint. De Australiër komt zo weer 3 punten dichterbij in het puntenklassement.

Van Aert ging als eerste aan, maar de Australiër stak hem in de laatste meters nog voorbij. Een voorproefje voor de sprint om de ritzege?

  1. Wout van Aert - 128 punten
  2. Kaden Groves - 125 punten

Nog 38 km | Koplopers ingerekend

Het avontuur van de twee Basken is voorbij: Ibon Ruiz en Txomin Juaristi zijn ingerekend door het peloton, waarin het tempo flink omhoog is gegaan.

Nog 43 km | Onrustig in peloton, Roglic naar voren

De hele dag reed het peloton redelijk ontspannen over het hete asfalt, maar nu begint het toch wat onrustig te worden. Primoz Roglic zit opeens helemaal vooraan en ook andere klassementsploegen zijn attent, misschien omdat ze gewaarschuwd zijn voor waaiers op dit open stuk?

Slecht nieuws voor de twee koplopers: van hun voorsprong is plots nog maar 50 seconden over.

Nog 45 km | Blik op het puntenklassement

De strijd om de groene trui wordt vandaag ook interessant. Wout van Aert heeft de puntentrui nu om zijn schouders, maar zijn voorsprong in het klassement op Kaden Groves is slechts 6 punten.

Over zo'n 20 kilometer zijn de eerste punten te verdienen bij de tussensprint en op de finish liggen er nog veel meer klaar. Als Groves zijn Belgische rivaal verslaat in Sevilla, heeft hij ook de groene trui te pakken.

Stand in het puntenklassement:

  1. Wout van Aert - 111 punten
  2. Kaden Groves - 105 punten
  3. Luis Ángel Maté - 35 punten

Nog 50 km | Gracias bomberos

Om de renners een beetje af te laten koelen (het is nu 38 graden), staat in sommige dorpjes de brandweer langs de weg om de renners een douche te geven. Zo ook in El Ronquillo:

Nog 60 km | Terug naar zeeniveau

Langzaam maar zeker komt het peloton dichter bij Sevilla, en langzaam maar zeker wordt de voorsprong van de twee vluchters kleiner: Ruiz en Juaristi hebben nog een voorsprong van 2.18 over.

Ze zijn nu bezig aan het voorlaatste afdalinkje. Hierna is het nog één keer licht omhoog en dan is het gedaan met de hoogtemeters voor vandaag.

Nog 74 km | 35 graden

Een update met weinig schokkend nieuws:

  • Robert Gesink rijdt nog steeds op kop van het peloton namens Visma
  • De voorsprong van de koplopers is geslonken naar 3.10
  • Het is nog steeds warm in het zuiden van Spanje: 35 graden

Milan wint proloog in Ronde van Duitsland, Zijlaard derde

Jonathan Milan heeft de proloog in de Ronde van Duitsland gewonnen. De Italiaan van Lidl-Trek was in de 2,9 kilometer lange race tegen de klok 0,71 seconde sneller dan zijn ploeggenoot Mads Pedersen. Nederlander Maikel Zijlaard stormde in het Duitse Schweinfurt naar de derde plaats, op 1,69 seconden van Milan.

Zijlaard hield onder anderen tijdrijders Ethan Hayter, Stefan Bissegger en Filippo Ganna achter zich. De Ronde van Duitsland duurt nog vier dagen.

Nog 100 km | Afzwaaiende Gesink op kop

Robert Gesink doet veel kopwerk in deze fase van de etappe. De 38-jarige Achterhoeker is bezig aan zijn allerlaatste grote ronde en vandaag rijdt hij in dienst van Wout van Aert, die straks in Sevilla zijn tweede etappe hoopt te winnen.

Nog 115 km | Twee debuterende Basken in kopgroep

Wie de vorige twee sprintetappes heeft gevolgd, zal Ibon Ruiz inmiddels wel een beetje kennen. De 25-jarige Bask maakte in etappe 2 en 3 ook deel uit van de vroege vlucht. Hij is bezig aan zijn eerste Vuelta en heeft nog nooit een wedstrijd bij de profs gewonnen.

Juaristi is ook een Bask, 29 jaar oud en ook debutant in de Vuelta. In tegenstelling tot zijn vluchtmakker weet Juaristi wél hoe het voelt om te winnen. Vorig jaar zegevierde hij in een individuele tijdrit in de Ronde van Portugal, waar overigens geen WorldTour-ploegen aan meededen.

Vandaag winnen in de Vuelta is niet realistisch, daarvoor zijn de belangen van de grote (sprinters)ploegen te groot. De voorsprong van het duo is ook alweer wat teruggelopen, naar 4.30.

Nog 127 km | Langzame start

Het kan aan het lome weer liggen, maar het tempo ligt nog niet erg hoog in deze etappe. De renners liggen een kwartier achter op het langzaamste tijdschema en hebben de eerste 50 kilometer met een gemiddelde van 36,5 kilometer per uur afgelegd.

Nog 134 km | Visma helpt een handje

Ook Visma-Lease a Bike komt in actie in het peloton. De Nederlandse ploeg wil straks ook sprinten met Wout van Aert in Sevilla en dan is het wel handig om de twee vluchters niet al te veel ruimte te geven.

Dat lukt: de voorsprong van de koplopers schommelt nu al een tijdje rond de 5 minuten.

Nog 143 km | De Plus naar de dokter

De koersradio meldt dat Laurens De Plus zich heeft gemeld bij de koersdokter. De Belg kwam gisteren ten val en het lijkt er dus op dat hij nog last heeft van de gevolgen.

Zo kwam De Plus gisteren over de finish:

De Plus na de vierde etappe

Nog 150 km | Vertrouwd recept

Het lijkt erop dat deze sprintrit volgens het vertrouwde recept zal gaan verlopen: koplopers Ruiz en Juaristi krijgen voorlopig de ruimte van het peloton, waar Alpecin-Deceuninck zich op kop heeft genesteld. Die ploeg hoopt natuurlijk op een sprint met Groves, straks in Sevilla.

Nog 163 km | Voorsprong loopt op

Even leek het of Lotto Dstny iets van plan was in het peloton, maar inmiddels is het tempo weer wat gezakt.

Koplopers Ruiz en Juaristi zien hun voorsprong groeien naar bijna 3 minuten.

Nog 171 km | Twee koplopers

Nou, de wens van Groves lijkt al snel uit te komen: twee renners zijn weggereden uit het peloton en hebben al een minuut te pakken.

Het zijn - niet heel verrassend - Ibon Ruiz en Txomin Juaristi. Spaanse renners van Kern Pharma en Euskaltel Euskadi, twee wildcardploegen die in de twee voorgaande vlakke ritten ook de kopgroep kleurden. Ruiz zat in de tweede en derde rit ook in de kopgroep.

Nog 176 km | Groves: 'Hopen kleine kopgroep te controleren'

De plannen van de sprintersploegen zijn duidelijk vandaag: het moet en zal een massasprint worden in Sevilla, want zo veel kansen krijgen de snelle mannen niet meer in deze ronde.

Kaden Groves windt er dan ook geen doekjes om: "Hopelijk kunnen we een kleine kopgroep controleren en krijgen we een mooie sprint in Sevilla."

Nog 177 km | Start

Daar is het startsein: de vijfde etappe is begonnen.

Er wordt gefietst

De renners rollen door de straten van Fuente del Maestre, op weg naar de officiële start. Na 7,7 geneutraliseerde kilometers mogen ze los.

De truien

De etappe van gisteren zorgde voor flink wat veranderingen in de klassementen. Hier de dragers van de truien op een rij:

Rode leiderstrui: Primoz Roglic

Blauw-witte bergtrui: Sylvain Moniquet

Groene puntentrui: Wout van Aert

Witte jongerentrui: Antonio Tiberi

Kijk hier de etappe van gisteren terug

Hopelijk zijn de renners een beetje hersteld van de rit van gisteren. In de eerste bergetappe toverde de Vuelta-organisatie een enorm steil paadje uit de hoge hoed, waar aardig wat verschillen gemaakt werden. Primoz Roglic kwam meteen bovendrijven en pakte de ritzege en de rode trui, de Belg Lennert van Eeetvelt was dicht bij de grootste overwinning uit zijn loopbaan, maar juichte te vroeg.

Kijk hier de samenvatting van de etappe terug:

Van Eetvelt juicht te vroeg na zware slotklim, Roglic profiteert en slaat dubbeslag

Waar is Landa? Soudal Quick-Step leent bus van Burgos BH

Gisteren stond Mikel Landa voor de etappe in de voortuin van een Spaans gezin, nu komt hij uit een bus met de kleuren van Burgos BH: de bus van Soudal Quick-Step is blijkbaar nog niet gemaakt.

Burgos - dat dit jaar geen wildcard kreeg voor de Vuelta - is niet te beroerd om een handje te helpen en heeft een bus uitgeleend aan de Belgische ploeg. Collegiaal.

Boasson Hagen stopt

De Noor Edvald Boasson Hagen is bezig aan zijn laatste maanden als wielrenner. De 37-jarige renner heeft besloten na dit seizoen te stoppen, meldt zijn ploeg Decathlon-AG2R. "We zijn trots dat je jouw laatste seizoen als prof met ons deelt", schrijft de Franse ploeg op X

"Tusen takk, Edvald", oftewel: enorm bedankt.

Boasson Hagen won drie etappes in de Tour de France, twee in 2011 en één in 2017. Ook schreef de Noor in 2009 Gent-Wevelgem op zijn naam.

Weer zo heet?

Gisteren was het ontzettend warm in Extremadura. Verschillende renners verzuchtten na de rit dat het zo heet was geweest onderweg. Robert Gesink schreef bij zijn ritje op Strava dat zijn fietscomputer tijdens de rit 48(!) graden aangaf. Dat had hij, in zijn achttienjarige carrière, nog niet vaak gezien.

Vandaag gaan de renners ook weer van start in de droge regio in het zuidwesten van Spanje. En ook nu is het weer warm: verschillende weerapps geven een temperatuur van 34 tot wel 39 graden aan bij de start in Fuente del Maestre.

Eenkhoorn naar Soudal Quick-Step, Aranburu naar Cofidis

Even wat transfernieuwtjes tussendoor: Pascal Eenkhoorn rijdt volgend seizoen voor Soudal Quick-Step. De 27-jarige Nederlander maakt de overstap van Lotto Dstny en tekent voor twee jaar bij de ploeg van Patrick Lefevere.

Spaans kampioen Alex Aranburu maakt de overstap van Movistar naar Cofidis. Hij heeft getekend voor 3 seizoenen bij de Franse ploeg.

Waarheen leidt de weg?

Net als gisteren gaat de etappe van start in de regio Extremadura, in het zuidwesten van Spanje. De renners laten de dunbevolkte regio vandaag achter zich en finishen in de grote stad. Het eerste gedeelte is nog wat heuvelachtig, maar de laatste 40 kilometer zijn hartstikke vlak. De kans is levensgroot dat het een massasprint wordt in Sevilla.

Wout van Aert en Kaden Groves zullen hun zinnen gezet hebben op de ritzege vandaag. De Belg en de Australiër hebben allebei al een sprint gewonnen in deze Vuelta. Wie kroont zich tot sterkste sprinter in Sevilla? Dat weten we rond 17.20 uur.

Buenas tardes!

Goedemiddag en welkom in ons liveblog over de vijfde etappe van de Ronde van Spanje. Na de zware en snikhete dag van gisteren kunnen de renners vandaag waarschijnlijk een beetje bijkomen. Er staat namelijk een vlakke rit op het programma.

Om 13.25 uur stappen de renners op in Fuente del Maestre, om zo'n vier uur later te finishen in Sevilla.

Via dit blog houden we je de hele dag op de hoogte van de ontwikkelingen in en rondom de koers. Vamos!

Primoz Roglic is sinds gisteren de leider in de Vuelta