NOS Voetbal

Foeterende Farioli na pijnlijke nederlaag: 'Wat is Ajax-voetbal? Vertel het me'

Ajax begon zondagmiddag met acht andere spelers aan de wedstrijd tegen NAC Breda ten opzichte van de Europa League-wedstrijd tegen Panathinaikos. Dat pakte verkeerd uit. Ajax verloor in Breda met 2-1.

"Maar ik sta nog steeds achter mijn gemaakte keuzes", stelt trainer Francesco Farioli.

Het is namelijk een logische keuze, zegt de Italiaanse oefenmeester na de Europese wedstrijd van afgelopen donderdag, waarin Ajax 120 minuten speelde.

"Wij zijn nog niet op het niveau dat we drie wedstrijden in een week kunnen spelen. Daar waren alle acht de spelers niet toe in staat. Ik wilde voor nieuwe fysieke en mentale energie kiezen en die keuze is mijn verantwoordelijkheid. Vorige week pakte dat goed uit (toen won Ajax van Heerenveen, red.) en nu niet."

Doelman Remko Pasveer, die dit seizoen door Farioli tot eerste doelman werd benoemd, valt zijn trainer bij. "Ik snap zijn keuzes wel. We hebben alle jongens een heel seizoen nodig. Sommigen hadden 120 minuten in de benen en dan heb je echt wel pijntjes. Als je er dan weer meteen moet staan, kan dat risico's met zich meebrengen."

Volgens Farioli zit Ajax in een proces. "Ik blijf dat ook gewoon herhalen. Het is een groot proces. We moeten hier iets opbouwen na een moeilijk seizoen. We zijn nog ver verwijderd van perfectie, maar we doen ons best."

Het voetbal was nog niet zoals de mensen verwachten van Ajax. Maar wanneer daarnaar gevraagd wordt, is de Italiaan geïrriteerd. "Wat is dan Ajax-voetbal, vertel het me? Niet aanvallend? We zijn veertig keer in het strafschopgebied van de tegenstander geweest."

'Ajax mag hier niet verliezen'

Ajax had veel balbezit, maar wist amper kansen te creëren en kreeg dus ook nog twee doelpunten tegen, tot teleurstelling van Jorrel Hato. De verdediger tekende nog wel voor de gelijkmaker in de wedstrijd.

"Als je zoveel balbezit hebt, moet je meer kansen creëren. Als Ajax zijnde mag je hier ook echt niet met 2-1 verliezen. Of het ligt aan de vele veranderingen? Nog niet iedereen is fit genoeg om drie keer te spelen in een week. Maar als je verliest, dan komen die vragen."

NAC-trainer Hoefkens: 'Dak gaat eraf'

NAC-trainer Carl Hoefkens vond de overwinning van zijn ploeg vooral te danken aan de inzet van zijn eigen ploeg. "Zij hebben het moeilijk gehad om kansen af te dwingen bij ons. Daardoor ontstond er een middagje-NAC. Dat is mooi om mee te mogen maken."

De fans van NAC vieren feest

De Belg is nog wel kritisch op het spel van zijn ploeg. "Wij moeten in balbezit meer brengen, maar dat kan ik moeilijk vertellen als je thuis wint van Ajax. Het dak gaat er gewoon af hier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl