Jeugdparel Schreuders leidt gepromoveerd Groningen tegen RKC weer naar winst

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk - FC Groningen

FC Groningen heeft ook de tweede wedstrijd na de terugkeer in de eredivisie gewonnen. Na vorige week NAC (4-1) werd vanavond ook RKC verslagen, in Waalwijk werd het dik verdiend 1-2.

De gepromoveerde ploeg van trainer Dick Lukkien kreeg de beste kansen en had met Etienne Vaessen de betere keeper, die pas in de slotfase moest buigen.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd stilgestaan bij het overlijden van Jan Verhulst (84), erelid en clubicoon van RKC. Verhulst, geboren in het oprichtingsjaar van RKC, was onder meer tien jaar voorzitter van het bestuur en in 2015 werd de hoofdtribune van het Mandemakers Stadion naar hem vernoemd.

Na waarschuwingsschoten over en weer van Rui Mendes (FC Groningen) en Yassin Oukili (RKC) werd de score na elf minuten geopend door Jorg Schreuders.

Het 19-jarige talent uit eigen stad en opleiding was vorige week al goed voor een goal en een assist en had zaterdag niet lang nodig om Groningen op voorsprong te zetten.

Schreuders kreeg de bal van aanvoerder Leandro Bacuna op de rand van het strafschopgebied en schoot met de binnenkant van zijn rechtervoet zuiver in de bovenhoek.

Groningen viert de 2-0 met de fans

RKC maakte jacht op een snelle gelijkmaker, en kwam daar via de schietgrage middenvelder Richard van der Venne ook dichtbij.

Tweemaal haalde Van der Venne zonder ook maar een greintje twijfel uit, maar beide keren werd zijn inzet goed verwerkt. Vaessen, die deze zomer naast zijn debuut voor Suriname ook de overstap maakte van RKC naar Groningen, stond uitstekend te keepen tegen zijn oude club.

Vlak voor en kort na rust kwam Groningen dicht bij een tweede treffer, maar Thom van Bergen schoot naast en Bacuna raakte de lat.

Schwalbe Cleonise

RKC drong vervolgens wel aan. Maar Denilho Cleonise kreeg geel voor een schwalbe in plaats van de strafschop waar hij op hoopte en op de daaropvolgende doelpogingen had Vaessen een antwoord.

Groningen loerde op counters en kreeg die ook. Het duurde wel even voordat daaruit ook gescoord werd. Zelfs met vier aanvallers tegen een verdediger verzuimde Groningen, via Van Bergen, de wedstrijd te beslissen.

Na 77 minuten werd het dan toch 0-2. Ditmaal werd het Van Bergen wel erg makkelijk gemaakt. Met een lage voorzet bezorgde Bacuna hem een niet te missen kans.

De stand in de eredivisie

Op de overwinning van de Groningers viel niets af te dingen, al kreeg Van der Venne nog wel de treffer die hij verdiende. De derde poging van de RKC'er op deze avond was raak. Met een hard schot maakte hij de 1-2.

In de rommelige blessuretijd, hoe spannend ook, gebeurde op voetballend gebied weinig. Oskar Zawada liet zich gek maken door de tijdrekkende Vaessen. De Poolse spits van RKC gaf de keeper een tikje met het hoofd en kreeg rood.