NOS Nieuws

Wekdienst 15/8: Slachtoffers oorlog Nederlands-Indië herdacht • Jager wil wolf kunnen doden

Goedemorgen! Vandaag worden de slachtoffers van de oorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht. En een jager wil via de rechter afdwingen dat hij wolven die schapen en ander vee aanvallen, mag afschieten.

Eerst het weer: in de loop van de dag vormen zich enkele stapelwolken en het blijft overal droog. De zuidwestenwind is matig van kracht en het wordt 23 tot 26 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kan je vandaag verwachten?

  • In Den Haag wordt stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië. De Nationale Herdenking begint om 18.45 uur en is onder meer live te volgen op NOS.nl en via de NOS-app.
  • Een jager in Friesland wil van de rechter toestemming krijgen om op wolven te schieten als die vee of mensen aanvallen. Daarom staat hij om 14.30 uur in de rechtbank in Groningen tegenover het ministerie van Justitie.
  • Wie de weg op gaat, moet op de A10 bij Amsterdam en op de A2 bij Utrecht rekening houden met flinke drukte. Op beide plekken begint Rijkswaterstaat met werkzaamheden die weken gaan duren
  • Ajax speelt voor de tweede keer tegen Panathinaikos om een plek voor de play-offs van de Europa League. De uitwedstrijd wonnen de Amsterdammers vorige week met 0-1. De wedstijd in Amsterdam begint om 20.15 uur en is onder meer te volgen in een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app.

Wat heb je gemist?

Een Amerikaan in Rusland is gearresteerd voor het aanvallen van een politieagent, melden Russische staatsmedia. Hij zit vast. Joseph Tater zou in aanraking met de politie zijn gekomen, nadat hij probeerde in te checken in een hotel in Moskou.

Volgens Rusland had hij niet de benodigde migratiepapieren en werd hij agressief, aldus staatspersbureau Interfax. Op het politiebureau zou de Amerikaan een agente op haar arm hebben geslagen en haar hebben geduwd.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Jaarlijks komen meerdere kinderen en volwassenen in moeilijkheden in zee door onder meer sterke stroming. En dus geven enkele kustgemeenten subsidie om kinderen zwemles in zee te geven. In Zandvoort wijst zweminstructrice Jolanda Pol kinderen op de gevaren van muien.

Leren over muien bij zwemles in zee: 'Kinderen onderschatten gevaar'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl