Nyjah Huston met zijn bronzen medaille, toen die nog glom
NOS Sport

Organisatie Spelen vervangt bronzen medailles na klachten over kwaliteit

De glans was er snel af voor sommige winnaars van het brons op de Olympische Spelen in Parijs. Zeker twee atleten hebben geklaagd over beschadigingen of roest aan hun bronzen medaille. De organisatie van de Spelen heeft toegezegd dat de aangetaste medailles worden vervangen.

De zwaarste kritiek kwam van de Amerikaanse skateboarder Nyjah Huston. Hij stelde op sociale media dat zijn bronzen medaille eruitziet alsof die een "oorlog" heeft meegemaakt. Op de door hem gedeelde afbeelding zijn bruine plekken te zien op de plak, die hij vorige week maandag kreeg uitgereikt:

Huston moest erkennen dat hij zijn medaille sinds hij die won bepaald niet in een kluisje bewaard heeft. "Deze olympische medailles zien er nieuw geweldig uit, maar nadat deze een tijdje op mijn huid heeft gehangen met wat zweet erop en werd gedragen door mijn vrienden afgelopen weekend, zijn ze kennelijk niet van de hoge kwaliteit die je zou verwachten", zei de 29-jarige atleet in een story op Instagram. Er komen volgens hem "stukjes" van de voorkant van de medaille af.

'Het blijft een medaille'

De Britse schoonspringer Yasmin Harper, die gisteren brons pakte, was iets minder expliciet met haar kritiek. De 24-jarige was dolblij met haar prestatie, maar liet aan de BBC wel weten dat kleine delen van haar bronzen medaille "een beetje beschadigd" waren.

"Ik denk dat het komt door water onder het metaal. Daardoor verkleurt het een beetje, maar dat weet ik niet zeker." Uiteindelijk "blijft het een medaille", zei Harper.

Een woordvoerder van de Spelen zegt dat de organisatie op de hoogte is van de gemelde schade. Samen met de producent van de medailles wordt er gekeken naar de oorzaak. Gedupeerde atleten krijgen een nieuwe met dezelfde gravering als het origineel.

Eiffeltoren

Het eremetaal voor deze editie van de Olympische Spelen is gemaakt en gecontroleerd door Monnaie de Paris, het Franse instituut dat ook geldmunten produceert. De plak bevat een stukje van de Eiffeltoren.

De exacte samenstelling van het brons is niet bekend. Volgens nieuwssite Time waren de bronzen medailles bij de vorige Spelen in Tokio gemaakt van 95 procent koper en 5 procent zink, wat zou betekenen dat het strikt genomen niet ging om brons (een samenstelling van koper en tin) maar om messing.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl