Marc Hirschi klopt Julian Alaphilippe in de met Palestijnse vlaggen omheinde finishstraat in San Sebastian.
NOS Wielrennen

Hirschi klopt medevluchter Alaphilippe in Clásica San Sebastián

Marc Hirschi heeft de Clásica San Sebastián op zijn naam geschreven. De Zwitser van UAE-Emirates reed op de nieuw toegevoegde laatste beklimming weg met Julian Alaphilippe en klopte de Fransman in de sprint.

De 25-jarige Hirschi sprak na afloop van "een van de mooiste overwinningen in mijn carrière, naast de Waalse Pijl en een etappe in de Tour de France". Met zijn zege in de straten van de Baskische stad volgt hij Remco Evenepoel op, die de laatste twee edities won.

De Belg verscheen dit jaar niet aan de start. Hij werd de grote man van het olympisch wielrennen door in Parijs goud te pakken op zowel de tijdrit als de wegwedstrijd.

Hirschi zou die olympische wegrit aanvankelijk helemaal niet rijden, maar werd op het laatste moment ingevlogen als vervanger van de 'geblesseerde' tijdrijder Stefan Bissegger. Hirschi werd uiteindelijk 16de in Parijs, maar het bleek wel een prima voorbereiding op de Baskische klassieker.

Ten opzichte van de laatste jaren was de finale van het uitdagende parcours iets aangepast. Waar normaliter de korte, steile Jaizkibel en Erlaitz de scherprechters zijn, volgde nu met de Pilotegi nog een 'nieuw' loodzwaar klimmetje: twee kilometer met op het steilste stuk een stijging van 27 procent.

Ver voor die finale reed een kopgroep van tien renners een voorsprong van ruim vier minuten bijeen. Red Bull-Bora-hansgrohe en Visma-Lease a Bike, met kopman Jonas Vingegaard (die de finish uiteindelijk niet haalde), moesten hard werken om de vluchters terug te pakken.

Dat leek te gaan lukken op de Erlaitz, maar de aanstaande hergroepering maakte juist meer aanvalslust los in het peloton.

Alaphilippe geeft visitekaartje af

Ook Alaphilippe gaf daar al zijn visitekaartje af. Patrick Lefevere, ploegbaas van Soudal-Quick Step, bevestigde eerder vandaag dat de tweevoudig wereldkampioen de ploeg na tien jaar zal verlaten. Zijn nieuwe werkgever is nog niet bekend.

Meerdere groepjes vormden zich, maar de beslissende aanval zou pas volgen op de onmenselijk steile Pilotegi. Daar reden Alaphilippe en Hirschi uiteindelijk samen weg richting de vlakke aankomst.

Tussen een zee van Baskische en voornamelijk Palestijnse vlaggen had de Zwitser na 236 kilometer het beste eindschot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl