NOS Wielrennen

Lavreysen lijkt in 'beste vorm ooit' op weg naar ultieme hattrick: 'Voelde me super'

Eigenlijk was er maar één baanwielrenner die het individuele sprintgoud op de Olympische Spelen van Parijs kon winnen. En toch verbaasde Harrie Lavreysen, wereldkampioen sinds 2019, zichzelf met de manier waarop het lukte. "Bizar. Ik voelde me echt superlekker. Ongelooflijk."

In de finale rekende hij af met de Australiër Matthew Richardson, de enige sprinter die het Lavreysen nog een beetje lastig kon maken. Maar tegen Lavreysen racen is niet te doen in deze vorm - zijn beste vorm ooit, zei hij.

'Niks fout gedaan'

"Zeker. Na die dag van de 200 meter (toen hij een wereldrecord in de sprintkwalificatie reed, red.) was ik wel echt even gesloopt. Maar ik heb gisteren goed kunnen herstellen. Vandaag voelde ik me echt super. Niks fout gedaan, geweldig."

En dat tegen de razendsnelle Richardson, die eigenlijk Lavreysens enige echte bedreiging was. "Ik heb in de afgelopen vier jaar niet vaak verloren, maar als ik verloor, was het van hem. Zijn versnelling is heel goed, dus ik heb er twee lange ritten van willen maken, zodat zijn versnelling eruit ging."

Het zuur uit de imposante dijen fietsend, haalde Lavreysen de gouden race nog even terug.

"Die laatste ronde was hard. Ik heb in die laatste rit eindelijk eens hoogte kunnen pakken, eindelijk eens ergens echt vol op af kunnen rijden. Ik kon eindelijk los." Als een luipaard schoot Lavreysen uit het hoge gras, Richardson was de hulpeloze prooi.

Bekijk hier de twee races:

Drie jaar na de gewonnen finale op de Olympische Spelen van Tokio, toen hij Hoogland versloeg voor het goud, heeft Lavreysen alles gewoon nogmaals gewonnen.

"Het is onwerkelijk. Dat het lukt, is fantastisch. Je hoopt erop, je plant alles erop, je doet er alles voor, je laat er alles voor. Dat het dan gewoon lukt... Mijn vierde goud."

Lavreysen tilt zijn fiets boven het hoofd na zijn goud op de sprint

Na het goud op de teamsprint en dit individuele sprintgoud is het voltooien van de ultieme hattrick bijna zo ver.

Want dat is het doel waar Lavreysen voor naar Parijs is gekomen: goud op de teamsprint, individuele sprint en de keirin. Iets wat hem in Tokio niet lukte. Zaterdag begint het keirintoernooi, zondag is de finale. Daar moet 'Harrie's hattrick' dan worden volmaakt.

"Ik probeer er zelf niet te veel aan te denken. Eerst vandaag genieten, zo goed mogelijk herstellen, en dan zien we het zondag wel."

Advertentie via Ster.nl