NOS Sport

Lammerts grijpt verrassend olympisch brons bij kitefoilen, goud naar Britse

Kitefoilster Annelous Lammerts heeft een verrassende bronzen medaille gepakt op de Olympische Spelen. De 30-jarige Zuid-Hollandse ging niet als favoriet de medalrace in, maar bleef haar Amerikaanse concurrente Daniela Moroz knap voor.

Het goud ging naar de Britse Ellie Aldridge, het zilver was voor de Française Lauriane Nolot.

Het was de eerste keer dat het kitefoilen op het olympische programma stond. Bij deze discipline zit er onder de plank een vleugelconstructie, waardoor de plank boven het water omhoog wordt getild. Door deze lage weerstand bereiken kitefoilers hoge snelheden van rond de 40 kilometer per uur.

Al de hele week was er veel te doen om de wind in Marseille, die regelmatig te zwak was. Hoewel de wind het ook op donderdag geregeld liet afweten, konden de medalraces in het kitefoilen uiteindelijk wel worden afgewerkt.

Door haar goede kwalificatie kreeg Lammerts een voordeel van twee punten in haar halve finale, waardoor ze aan één racewinst genoeg had om zich te plaatsen voor de medalrace. Dat lukte haar direct bij de eerste poging.

Underdog

De finale ging ze vervolgens in als underdog: Nolot (twee 'wins') en Aldridge (één 'win') kregen daarin een voorsprong vanwege hun goede kwalificaties. De verwachting was dus dat Lammerts tegen de Amerikaanse Moroz zou strijden om het brons.

'Bronzen' Lammerts: 'Ongelofelijk gaaf, het is gewoon gelukt'

Lammerts deed dat goed. In de eerste heat eindigde ze nog als laatste, maar in de tweede heat, die beslissend bleek, noteerde ze een hele knappe tweede plaats. Dat betekende dat ze haar Amerikaanse concurrente voorbijstak in het klassement en dus het brons greep.

Omdat de Française Nolot teleurstelde in de beslissende heat en zelfs in het water viel, voer de Britse Aldridge onbedreigd naar het goud.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl