In het Vondelpark worden 'wortensnelwegen' aangelegd om bomen ruimte te geven
NOS Nieuws

'Wortelsnelwegen' in Amsterdamse Vondelpark moeten bomen helpen groeien

In het Vondelpark in Amsterdam wordt sinds deze week gewerkt aan het versterken van verzwakte bomen. Uit onderzoek blijkt dat bijna 200 jonge bomen die dicht bij voetpaden staan, niet altijd goed groeien.

Vooral het hoge grondwaterpeil speelt daarbij een rol. De bomen hebben daardoor niet altijd de ruimte om door te wortelen. Daarom worden ze nu een handje geholpen. De gemeente legt zogenoemde 'wortelsnelwegen' aan: sleuven onder de paden gevuld met droog wilgenhout.

Zo wordt er als het ware een weg onder de voetpaden door gelegd waar de bomen verder kunnen wortelen, naar het voedselrijkere gebied aan de andere kant van het pad waar nog wel de ruimte is om te groeien.

Zo werkt de wortelsnelweg

"De bomen krijgen te weinig voeding en zuurstof en zitten als het ware klem", zegt Arno Heemskerk van het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam, dat de bomen onder handen neemt. "Door nieuwe 'gangetjes' aan te leggen waar de wortels lopen, krijgen de bomen weer ruimte om te groeien".

Met wilgenhout wordt die ruimte gecreëerd. "Wilgenhout wordt al duizenden jaren op allerlei manieren gebruikt, met name in bossen voor dijkverzwaringen", zegt Heemskerk.

Voor zover bekend is er in Nederland nooit eerder wilgenhout voor dergelijke wortelsnelwegen gebruikt. Normaal gesproken wordt er bomenzand voor gebruikt, maar omdat Amsterdam zo'n hoog grondwaterpeil heeft, is dat daar geen optie.

Rijksmonumentstatus

Het Vondelpark telt 170 bomen die zo verzwakt zijn dat ze nu geholpen worden. De laanstructuur van het Vondelpark heeft een Rijksmonumentstatus. "De bomen in het Vondelpark zijn 160 jaar oud, dat moet gekoesterd worden", zegt Heemskerk.

De verwachting is dat de werkzaamheden zo'n drie maanden gaan duren. Als over een paar jaar blijkt dat het werkt, wordt de methode mogelijk ook in andere parken toegepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl