Verwoesting in het Russische stadje Soedzja eerder deze week
NOS Nieuws

Rusland zegt nog steeds te vechten in Russische grensregio Koersk

Nog altijd vecht het Russische leger in de grensregio Koersk tegen het Oekraïense leger, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Het ministerie zegt ook luchtaanvallen uit te voeren op oprukkende reservetroepen in de aangrenzende Oekraïense provincie Soemy.

Volgens het ministerie zijn pogingen van Oekraïense eenheden om door te breken in de regio voorkomen. Vanochtend vroeg meldden Russische militaire bloggers juist dat de Oekraïense troepen steeds verder de regio introkken en de westelijke helft van het Russische stadje Soedzja in handen hadden.

Het Russische ministerie meldt dat honderden Oekraïense militairen gedood zijn en tientallen militaire voertuigen verwoest zijn. Die aantallen zijn niet onafhankelijk te verifiëren. Over Russische verliezen rept het ministerie niet.

Gisteren riep de gouverneur van Koersk de noodtoestand uit in de regio. Het Russische staatspersbureau Tass meldt dat inmiddels drieduizend inwoners uit de regio zijn geëvacueerd. Tegelijkertijd melden de autoriteiten in de regio dat de situatie "stabiel en onder controle is".

Geen reactie Oekraïne

Oekraïne heeft niet gereageerd op de berichten over de gevechten. Ook in zijn dagelijkse update op sociale media ging de Oekraïense president Zelensky niet in op de Russische grensregio. Oekraïne geeft zelden commentaar op aanvallen op Russisch grondgebied.

De adviseur van de Oekraïense president, Mychajlo Podoljak, schrijft op X dat "uitsluitend de onmiskenbare agressie van Rusland de oorzaak is van elke escalatie, beschieting, militaire acties, gedwongen evacuaties en vernietiging van normale levensvormen, ook op het eigen grondgebied van Rusland, zoals de regio's Koersk en Belgorod".

Gisteren zei Podoljak dat de gebeurtenissen in "deze of gene Russische grensregio" een psychologisch effect hebben op de Russische bevolking.

In Koersk liggen enkele luchtmachtbases en op ongeveer 100 kilometer van de grens zit een energiecentrale die cruciaal is voor de energievoorziening in de regio.

Het Institute for the Study of War, een Amerikaanse denktank en militair onderzoeksinstituut, meldde gisteren op basis van geografisch gelokaliseerde beelden dat Oekraïense pantservoertuigen waren opgerukt naar posities op zo'n 10 kilometer van de Russische grens.

De Russische president Poetin kwam pas op de tweede dag van de gevechten met een reactie. Hij noemde de aanval op Russisch grondgebied een "grote provocatie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl