Beschadigde huizen na de aanvallen in de regio Koersk
NOS Nieuws

Oekraïense aanvallen op Russische grensregio Koersk, 'ook grondtroepen ingezet'

Oekraïne heeft gisteren en vannacht verschillende aanvallen uitgevoerd op de Russische grensregio Koersk, melden Russische persbureaus. Daarbij zijn gisteren zeer waarschijnlijk ook Oekraïense eenheden de grens overgestoken.

Volgens Rusland trokken gistermiddag zo'n 300 Oekraïense soldaten de grens over. Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het daarop extra legereenheden naar de grens heeft gestuurd. Ook zouden er Oekraïense luchtaanvallen zijn geweest.

Als er inderdaad zo'n driehonderd soldaten bij betrokken waren, is dat een van de grootste grondaanvallen op Russische bodem sinds de oorlog in Oekraïne begon.

Het Russische staatspersbureau Tass meldt dat bij de aanvallen 24 mensen gewond zijn geraakt. Volgens Moskou zijn er vannacht elf Oekraïense drones uit de lucht geschoten. De gouverneur van de noordoostelijke Oekraïense provincie Soemy, die aan Koersk grenst, zegt niets over grondtroepen, maar meldt alleen dat een Russische helikopter vernietigd is.

Luchtmacht en energie

In Koersk liggen onder meer enkele luchtmachtbases en op ongeveer 100 kilometer van de grens zit een energiecentrale die cruciaal is voor de energievoorziening in de regio.

Oekraïne heeft nog weinig details gegeven over de aanvallen en geeft zelden commentaar op aanvallen op Russische grondgebied. Een overheidsmedewerker laat wel aan de Britse krant The Guardian weten dat de aanvallen nog steeds doorgaan. Volgens Rusland is de situatie inmiddels onder controle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl