NOS Sport

'Born in the USA': Amerikaanse basketballers geven in Parijs wervelende show

  • Franklin Stoker

    volgt in Parijs de Olympische Spelen

  • Franklin Stoker

    volgt in Parijs de Olympische Spelen

De show van de Amerikaanse basketballers op de Olympische Spelen in Parijs is nog niet voorbij. Na een voortreffelijk optreden op dinsdagavond tegen Brazilië (122-87) moet Team USA nog twee keer winnen en dan is het goud binnen.

Het is een avond vol entertainment in de uitverkochte Bercy Arena, waar de kwartfinales van het basketbaltoernooi worden gespeeld. Rapper Snoop Dogg, omgedoopt tot onofficiële mascotte van deze Olympische Spelen, is er uiteraard weer bij langs het veld.

De rapper schroomt ook niet om even de show te stelen zodra zijn nummer 'Still D.R.E.' - een wereldhit uit de jaren negentig - door de speakers klinkt. Snoop Dogg danst vervolgens tot blijdschap van het publiek even mee op de beats.

Ondertussen zet Team USA de wedstrijd snel naar zijn hand, waarbij de startende sterspelers LeBron James en Stephen Curry zich onderscheiden. Het tempo ligt ijzingwekkend hoog bij de Amerikanen, die op hun vijfde opeenvolgende goud jagen. Het moedig spelende Brazilië heeft geen kans.

Zoon Bronny James

De 39-jarige James is met zijn ferme postuur een ware plaag voor de Zuid-Amerikanen. Of het nou gaat om het veroveren van de bal, het geven van assists of het maken van acties: de bebaarde sterspeler laat zien nog altijd van absoluut topniveau te zijn.

Dat ziet ook zijn zoon Bronny, die op de tribune een aandachtig toeschouwer is. De 19-jarige Bronny werd onlangs gepresenteerd bij Los Angeles Lakers. Jawel, de club waar vader LeBron nu ook speelt.

Snoop Dogg (rechts) met basketbalster Aja Wilson tijdens VS-Brazilië

Het is duidelijk dat de mannen van coach Steve Kerr, die als profbasketballer onderdeel was van het grote Chicago Bulls van Michael Jordan uit de jaren negentig, het ontzettend naar hun zin hebben. Er wordt zowel binnen als buiten het veld volop gelachen.

Dat het soepel loopt bij Team USA blijkt ook wel uit de treffers. Een dunk, een bal achterlangs of een razendsnelle uitbraak, het hele palet komt langs en elke sterspeler heeft deze avond wel zijn aandeel.

Continue uitfluiten

Minder fraai is het continue uitfluiten van de Amerikaan Joel Embiid door met name het Franse publiek op deze verder mooie sportavond. De Fransen kunnen het niet verkroppen dat Embiid in 2023 ervoor koos om voor de Verenigde Staten uit te komen.

De 30-jarige center, die in 2023 tot de meest waardevolle speler van de NBA werd verkozen, zou vorig jaar hebben gezegd voor Frankrijk te willen uitkomen.

De Franse president Emmanuel Macron probeerde de basketballer zelf met een telefoontje te overtuigen. En via de Franse basketbalbond kreeg hij een Frans paspoort. Maar Embiid koos in het najaar van 2023 toch voor de VS.

Joel Embiid daagt het Franse publiek uit

En dat zijn ze in Frankrijk nog niet vergeten. Het gefluit is even oorverdovend wanneer Embiid aanlegt voor een vrije worp, maar hij faalt niet. James steekt daarna wat provocerend zijn armen in de lucht richting het publiek.

Embiid is het inmiddels wel gewend. Ook in Lille, waar de groepsfase van het basketbaltoernooi is afgewerkt, werd hij veelvuldig uitgefloten. De basketballer is geboren in Kameroen, maar woont sinds zijn tienerjaren in de VS. Embiid heeft daarnaast ook familie in Frankrijk wonen.

Staande ovatie Marchand

Het chauvinistische geluid in de Bercy Arena kent overigens nog een overtreffende trap, zodra de Franse zwemheld Léon Marchand op de tribune in beeld wordt gebracht. Het publiek zingt de kersvers viervoudig olympisch kampioen vervolgens even uit volle borst toe.

Léon Marchand bedankt het Franse publiek tijdens VS-Brazilië

Team USA gaat tussen al het geluid door stug verder richting de overwinning. Er is nog even wat opschudding wanneer James naar de kant moet nadat hij een elleboog in het gezicht heeft gekregen. Het blijkt loos alarm.

Met nog twaalf seconden op de klok vindt iedereen het vervolgens wel mooi geweest en wordt er niet meer verder gespeeld. Komende donderdag wacht voor Team USA de halve finale tegen het Servië van Nikola Jokic.

De basketballers verlaten met Bruce Springsteens 'Born in the USA' tevreden het stadion. Amerikaanser kan het bijna niet, maar het doet wel recht aan de avond waarop het populairste sportteam van de Olympische Spelen als een kampioen heeft gespeeld.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl