NOS Sport

Walvis zorgt voor aandachtsgolf op laatste dag olympisch surftoernooi

Kauli Vaast en Caroline Marks hebben in het Tahitiaanse Teahupo'o de olympische titels bij het surfen veroverd, waar een walvis eerder in de (Nederlandse) nacht de aandacht naar zich toetrok.

Tijdens de halve finale van het surfen kwam de walvis boven water bij het Frans-Polynesische eiland. Brisa Hennessy uit Costa Rica, die op dat moment in het water lag, leek de spectaculaire verschijning van het dier niet door te hebben.

De Costa Ricaanse liep later in de troostfinale net een medaille mis. De gouden medaille ging naar Caroline Marks uit de Verenigde Staten.

Bij de mannen won thuissurfer Kauli Vaast. De 22-jarige Fransman was in de finale de Australiër Jack Robinson de baas. Bij het begin van de Spelen zorgde de zee voor fantastische golven, maar de laatste dagen was dat een stuk minder.

Ook in de finale was het behelpen voor de surfers. Vaast, die opgroeide in Teahupo'o, deed dat het best. Met een score van 9,5 (uit 10) bij de eerste golf zette hij Robinson al op achterstand. Met zijn tweede score was het goud binnen. "Dit is een droom die uitkomt. Dit is voor alle Tahitianen, Polynesiërs en Fransen."

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl