Persbureau Bloomberg maakt excuses na schenden embargo gevangenenruil
Persbureau Bloomberg heeft excuses aangeboden aan de Amerikaanse gevangenen die donderdag bij de ruil tussen Rusland en het Westen werden vrijgelaten, onder wie journalist Evan Gershkovich van The Wall Street Journal. Het persbureau bracht het nieuws voordat dat mocht van het Witte Huis en dat had de deal in gevaar kunnen brengen, zegt hoofdredacteur John Micklethwait.
Het Witte Huis deelde het nieuws over de gevangenenruil vorige week alvast met Bloomberg en een aantal andere media, maar verbond daar wel een bepaald tijdstip van publicatie aan. Donderdagochtend, een paar uur voordat dat embargo verstreek, kwam Bloomberg met de primeur.
Hoofdredacteur Micklethwait schrijft nu in een verklaring aan de eigen medewerkers dat het nieuwsbericht de gevangenenruil in gevaar had kunnen brengen. Volgens CNN belde het Witte Huis die ochtend met Bloomberg met het verzoek om het bericht offline te halen, omdat de Amerikaanse gevangenen op dat moment nog niet waren vrijgelaten.
"Hoewel ons nieuwsbericht gelukkig geen gevolgen heeft gehad, was dit een duidelijke overtreding van onze eigen redactionele normen", schrijft Micklethwait.
Maatregelen
Het Amerikaanse persbureau heeft eerder ook al excuses gemaakt richting The Wall Street Journal, de krant waarvoor Gershkovich werkt. Die krant had het nieuws over zijn vrijlating als eerste moeten kunnen brengen, meent Micklethwait.
De hoofdredacteur meldt dat door de eigen ombudsman onderzoek gedaan is naar het voorval, en dat tegen meerdere betrokken medewerkers maatregelen worden genomen. Welke dat zijn, zegt hij niet. Het persbureau zal volgens hem ook zijn eigen werkwijze evalueren, "om te voorkomen dat zo'n fout nog een keer gemaakt wordt".