Emmelie Scholtens
NOS Sport

Dressuurploeg loopt medaille mis in teamfinale ondanks solide prestatie Van Liere

De Nederlandse dressuurploeg is er niet in geslaagd om een medaille te bemachtigen in de teamfinale. De totaalscore van 221,048 leverde een vierde plaats op.

In de Grand Prix teamfinale kwamen drie Nederlanders in actie: Hans-Peter Minderhoud, Emmelie Scholtens en Dinja van Liere. Zij kregen alle drie een procentscore, op basis van de verschillende onderdelen. Het land met de hoogste som van die scores won goud.

Minderhoud begon met zijn paard Toto Jr degelijk aan de wedstrijd, zo dacht hij zelf. Toch kreeg hij een relatief lage procentscore van 72,644.

Na hem was het aan Scholtens en haar paard Indian Rock. Zij maakten wat fouten en scoorden lager dan Minderhoud: 70,684.

De medaillekansen van Nederland waren toen eigenlijk al verkeken. "Ineens viel hij uit de galop, heel raar", vertelde Scholtens na afloop. "Dat heb ik nog nooit zo gehad. Dit is mijn slechtste proef van het seizoen."

Goede score Van Liere

Van Liere en haar paard Hermès zetten wel een goede score neer: 77,720. Virtueel klom Nederland daardoor naar de eerste plaats.

De drie toplanden moesten echter nog komen en als die geen fouten maakten, was Nederland kansloos voor een medaille. Groot-Brittannië, Denemarken en Duitsland hadden in de eerste twee ronden namelijk al een flinke marge opgebouwd.

De drie toplanden gingen ook in de laatste ronde niet de fout in, waardoor Oranje genoegen moest nemen met de vierde plaats.

Zondag maakt Nederland opnieuw kans op medailles in de paardensport. Van Liere en Hermès en Scholtens en Indian Rock komen dan in actie in de kürfinale op muziek.

Advertentie via Ster.nl