NOS Wielrennen

Zusjes Smulders en Veenstra simpel ronde verder in BMX-toernooi, niet alle mannen door

De drie Nederlandse vrouwen in het olympische BMX-toernooi hebben zich probleemloos geplaatst voor de halve finales. De zusjes Laura en Merel Smulders en debutante Manon Veenstra wisten soeverein de halve eindstrijd van vrijdag te bereiken.

In het mannentoernooi strandde Dave van der Burg in de herkansingsrun na de kwartfinales. Tot die herkansingen was ook Jaymio Brink veroordeeld; hij haalde de halve finales wel.

Bij de mannen ontbreekt titelverdediger Niek Kimmann. Hij moet de Spelen missen door een ontstoken hartspier.

Van der Burg en Brink eindigden in de eerste run verdienstelijk als vierde. In de tweede run lag Brink opnieuw op koers voor een goede uitslag, maar na een botsing met de Colombiaan Mateo Carmona ging hij onderuit.

Beide Nederlanders hadden een sterkte derde run nodig, maar eindigden daarin in de achterhoede.

Ze moesten een halvefinaleplaats zien af te dwingen in de herkansingsrun, een alles-of-niets-race waarin vier van de acht deelnemers zich alsnog voor de volgende ronde kunnen plaatsen.

Van der Burg liep bij die laatste kans direct een achterstand op die hij niet meer kon repareren. Brink slaagde er wel in mee te komen met de top van het veld, dreigde even naar de vijfde plek te zakken, maar door een val van de Belg Ruben Gommers plaatste hij zich ternauwernood.

Prima kwartfinales voor Nederlandse vrouwen

In het vrouwentoernooi reden de zusjes Smulders en Veenstra in twee van de drie runs met z'n drieën in de baan. Die veelvoud aan oranje leverde geen problemen op. Sterker nog, in beide races eindigden alle Nederlandsen in de top vijf.

Debutante Veenstra was over drie runs de beste Nederlandse en plaatste zich als vijfde voor de halve finales, een plekje boven Laura Smulders.

De oudste van de twee zusjes Smulders stuntte in Londen in 2012 op 18-jarige leeftijd met brons en is bezig aan haar vierde olympische toernooi. De vier jaar jongere Merel won drie jaar geleden in Tokio het brons. Zij haalde de halve finales als tiende van de zestien deelnemers.

Drie vrouwen wisten in alle drie de runs als eerste over de streep te komen. Titelverdediger Bethany Shriever (Groot-Brittannië), Saya Sakakibara uit Australië en de Amerikaanse Alise Willoughby.

De Colombiaanse Mariana Pajon (olympisch goud in 2012 en 2016, zilver in 2021) had de herkansingen nodig om de halve eindstrijd te bereiken.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl