Niek Kimman
NOS Wielrennen

BMX'er Kimmann kan olympische titel niet verdedigen door ontstoken hartspier

BMX'er Niek Kimmann gaat niet naar de Olympische Spelen van Parijs. Bij de 28-jarige Nederlander is een ontstoken hartspier ontdekt. Kimmann zal daardoor komende zomer in Frankrijk niet zijn olympische BMX-titel kunnen verdedigen.

"Ik heb al een tijdje last van klachten en heb na het WK een uitgebreid onderzoek ondergaan. Daar is aan het licht gekomen dat mijn hartspier is ontstoken. De artsen achten het niet verantwoord om op dit moment deel te nemen", aldus Kimmann in een persbericht van wielerbond KNWU.

"Ik had mijn titel uit Tokio natuurlijk heel graag willen verdedigen, maar mijn gezondheid gaat voor."

Carrière niet ten einde

Komende tijd ondergaat Kimmann verder onderzoek. De KNWU meldt dat de kans op volledig herstel groot is en dat de carrière van Kimmann niet in gevaar is.

Wilbert Broekhuizen, technisch directeur van de wielerbond, reageert teleurgesteld maar met berusting op de afmelding van de BMX'er uit het Overijsselse Lutten.

Niek Kimmann in actie bij de WK van vorige maand

"Hij is de regerend olympisch kampioen en met zijn dubbele wereldbekerwinst en zilver op het WK van afgelopen maand leek hij goed op weg zijn titel in Parijs te verdedigen. Gezondheid gaat te allen tijde voor en gezien de diagnose is dit de enige juiste keuze."

Ambitieus

Half mei klonk meervoudig wereldkampioen Kimmann nog ambitieus. Hij wilde op de WK met een derde wereldtitel zijn idool Kyle Bennett evenaren. Dat lukte net niet: Kimmann pakte zilver.

Na een periode waarin hij zoekende is geweest, was Kimmann net weer in vorm aan het komen voor de Spelen van Parijs.

Kimmann besloot na de Olympische Spelen van Tokio naar de VS te vertrekken voor zijn vriendin en ging zonder trainer of coach verder. De weg naar de Spelen van Parijs moest hij zelf uitstippelen. Onlangs won hij in het Amerikaanse Tulsa twee wereldbekerwedstrijden op rij.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl