Hockeyers openen Spelen met winst op Zuid-Afrika, koninklijke familie juicht mee

Wisselvallige hockeymannen verslaan Zuid-Afrika en winnen eerste olympische wedstrijd

De Nederlandse hockeymannen hebben hun eerste groepswedstrijd bij de Olympische Spelen in Parijs gewonnen. Zuid-Afrika werd met 5-3 verslagen.

Nederland geldt als een van de medaillekandidaten. Zuid-Afrika is daarentegen op papier juist de slechtste ploeg in het toernooi. Een overwinning was dus noodzakelijk om de medaille-ambities kracht bij te zetten.

Na afloop van de wedstrijd kwam de koninklijke familie het veld op om de spelers te feliciteren met de overwinning. Zondag speelt Nederland de tweede groepswedstrijd. Om 19.45 uur begint de wedstrijd tegen Frankrijk.

• ANP
    Willem-Alexander en Máxima met de Nederlandse hockeymannen

In de tweede minuut van de wedstrijd kwam Nederland al op voorsprong. Jip Janssen benutte een vroege strafbal door hard binnen te schieten. Zuid-Afrika kwam echter vlug op 1-1 door een mooie goal van Dayaan Cassiem.

Dominant Nederland breidt voorsprong uit

Nederland herstelde zich goed en kwam regelmatig in de buurt van het Zuid-Afrikaanse doel. Floris Wortelboer dwong de verdedigers in de fout met een mooie actie en kreeg een strafcorner mee. In de rebound werkte Jonas de Geus die binnen.

Oranje had het goede momentum te pakken, terwijl Zuid-Afrika vaker in de fout ging en twee keer een speler moest missen na een groene en een gele kaart. Via Tjep Hoedemakers en opnieuw Janssen sloot Nederland de eerste helft af met een 4-1 voorsprong.

• Reuters
    De Nederlandse hockeymannen vieren een doelpunt tegen Zuid-Afrika
  • ANP
    Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij de Nederlandse hockeymannen
  • Reuters
    Jip Janssen juicht na de 1-0

Ook in de tweede helft begon Nederland goed. Duco Telgenkamp zette Nederland op 5-1, maar kort daarna kwam Zuid-Afrika terug in de wedstrijd.

Die ploeg staat bekend om zijn strijdlust en aanvallende spel. Ook tegen Nederland lieten ze dat zien. Via een mooi lobje van Tevin Kok en een strafbal van Matthew Guise-Brown, kwam Zuid-Afrika terug tot 5-3.

In de slotfase kwam Zuid-Afrika nog een paar keer dreigend voor het doel en kreeg het zelfs nog een strafcorner, maar een volgend doelpunt zat er niet meer in. Nederland won na een goed begin met twee doelpunten verschil van Zuid-Afrika.

Wisselende gevoelens bij Oranje

Doelpuntenmaker De Geus houdt ondanks de winst een bittere nasmaak over van de wedstrijd. "Op een gegeven moment kantelde de wedstrijd, waarna we naar mijn mening heel slordig werden. We gingen mee in het opportunisme van Zuid-Afrika. Ik stap best chagrijnig van het veld af nu."

Janssen, goed voor twee goals, kijkt heel anders naar de wedstrijd. "Ik sta hier met een goed gevoel. De tweede helft was slordig, maar de eerste echt goed en Zuid-Afrika is echt niet meer een land dat je zomaar kunt afschrijven. Ze doen echt mee."

Hoe moeilijk kan het zijn: keepen met hockeyster Anne Veenendaal