Vlekkeloze eerste olympische roeidag skiffs, mannen dubbeltwee en dubbelvier

Favoriet voor olympisch skiffgoud Florijn plaatst zich zorgeloos voor kwartfinales

De Nederlandse roeiers hebben een sterke indruk gemaakt op dag één van het olympische roeitoernooi. Op een regenachtige, maar zorgeloze ochtend roeien op de baan van Vaires-Sur-Marne, 40 kilometer buiten Parijs, plaatsten titelkandidaten Karolien Florijn (skiff), Simon van Dorp (skiff), de dubbeltwee mannen en dubbelvier mannen en vrouwen zich zorgeloos voor de volgende rondes.

Alleen Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis (dubbeltwee) zijn verwezen tot de herkansingen voor een plek in de halve finales.

Florijn sterk

Als grote favoriet voor de gouden olympische medaille in de skiff plaatste Florijn zich ogenschijnlijk moeiteloos voor de kwartfinales. De 26-jarige tweevoudig wereldkampioene roeide ver voor de rest uit naar de zege in haar heat, in een tijd van 7.36,90. "Best wel een goed begin", zei ze na afloop.

Met gouden oorbellen van broer Finn gaat Florijn vlekkeloos verder: 'Best goede start'

Florijn nam vanaf de eerste halen de leiding en gaf die niet meer weg. Een zorgeloos begin van het olympisch toernooi dat voor Florijn op 3 augustus moet eindigen met olympisch goud, haar grote doel, nadat zij in 2022 en 2023 al wereldkampioen was geworden in de skiff, de eenpersoonsboot.

Van Dorp zonder zorgen door

Ook skiffeur Van Dorp plaatste zich probleemloos voor de kwartfinales. De 27-jarige Amsterdammer finishte zijn heat als eerste in een tijd van 6.49,93.

Van Dorp, winnaar van WK-zilver bij de laatste wereldkampioenschappen, geldt in Parijs ook als een van de favorieten voor het goud in de skiff en zette in de heats de snelste tijd neer. Zo kwam regerend wereldkampioen Oliver Zeidler, Van Dorps grootste concurrent, tot 6.54,72. "Ik sta er goed voor", blikt Van Dorp na zijn race terug.

De kwartfinales van de skiffdiscipline vinden plaats op dinsdagochtend 30 juli. De eerste series beginnen dan om 09.30 uur.

Dubbelvier mannen en vrouwen naar finale

Met misschien wel nog groter vertoon van macht dan de skiffeurs roeiden de dubbelvier bij de mannen en de vrouwen naar de zege in hun heats. Op 31 juli roeien zij de olympische finale.

De mannen Lennart van Lierop, Finn Florijn, Tone Wieten en Koen Metsemakers lieten in hun race niets heel van de concurrentie. Wieten en Metsemakers werden in Tokio 2021 al olympisch kampioen in de dubbelvier. Met 'nieuwelingen' Van Lierop en Florijn erbij zijn ze nu ook goed op weg.

Vrouwen Laila Youssifou, Tessa Dullemans, Roos de Jong en Bente Paulis maakten veel indruk in hun heat, nadat zij als een speer weg waren gegaan. Als winnaar van WK-zilver in 2023 zijn ook zij grote medaillekandidaten.

Dubbeltwee naar halve finales

De dubbeltwee, met in de boot Melvin Twellaar (27) en Stef Broenink (33), roeide ook zonder problemen - al vonden ze het zelf "een beetje verkrampt" - door hun heat. Met een tijd van 6.14,13 bleven ze in hun heat concurrenten uit de VS en Nieuw-Zeeland een bootlengte voor.

Twellaar en Broenink roeien dinsdag 30 juli om 11.10 uur de halve finales.

Zo kenden ook de regerend wereldkampioenen Twellaar en Broenink een vlekkeloze start van het olympisch toernooi. Als een van de grootste titelfavorieten moet op 1 augustus het goud worden binnengehaald in Parijs. Op de Spelen van Tokio in 2021 pakte het duo zilver.

Dubbeltwee vrouwen naar herkansing

De eerste teleurstelling, al was het een kleine, kwam in de heats van de vrouwen dubbeltwee. Scheenaard en Veldhuis eindigden in hun heat niet bij de beste drie, wat een plek in de halve finales had opgeleverd.

Maar de dubbeltwee finishte als vierde en roeit nu zondag in de herkansing om 10.10 uur.

Op de roeibaan van Vaires-Sur-Marne, 40 kilometer buiten Parijs, opende Van Dorp zaterdagochtend onder een grijs wolkendek het roeitoernooi voor de Nederlandse vloot, voor wie de verwachtingen hoog zijn.

Bij de WK roeien van 2023 in Belgrado won Nederland vijf keer goud en drie keer zilver. Bondscoach Eelco Meenhorst mikt met zijn ploeg komende acht roeidagen in Parijs op twee gouden medailles. En hij weet, zeker na de eerste olympische roeidag: iedereen kijkt naar de Nederlandse boten.

Hoe moeilijk kan het zijn: roeien met Ymkje Clevering en Veronique Meester