NOS Nieuws

Harris strijdvaardig op eerste campagnebijeenkomst als presidentskandidaat

In een zaal vol juichende aanhangers heeft Kamala Harris de kiezers opgeroepen zelf hun verantwoordelijkheid te nemen en te vechten voor een toekomst waarin iedereen niet alleen kan overleven, maar ook vooruit kan komen. Ze zei dat op haar eerste campagnebijeenkomst sinds ze haar kandidatuur voor het presidentschap van de Verenigde Staten bekendmaakte, in Milwaukee in de belangrijke swing state Wisconsin.

Ze herhaalde verkiezingsbeloften die ze ook deed toen Biden nog de Democratische kandidaat was, zoals goede sociale voorzieningen, betaalbare gezondheidszorg en het recht op abortus.

Vicepresident Harris begon haar toespraak met Biden te bedanken. Ze zei dat hij in één termijn meer heeft bereikt dan de meeste presidenten in twee termijnen. Over haar kandidatuur zei ze dat ze genoeg gedelegeerden achter zich heeft voor de nominatie en dat ze blij is met alle steun die ze krijgt.

Bekijk een deel van de toespraak:

Harris op eerste campagnebijeenkomst als presidentskandidaat: 'We hebben een hoop werk te doen'

Ook benadrukte ze dat ze een president wil zijn voor alle Amerikanen en dat haar campagne op mensen is gebouwd, niet op het grote geld van bedrijven waar Donald Trump het volgens haar van moet hebben.

In haar werk als openbaar aanklager heeft ze misdadigers en bedriegers van allerlei pluimage aangepakt, zei ze, "dus ik ken het type Donald Trump", waarop er een luid gejuich klonk in de zaal.

"We hebben nog 105 dagen tot de verkiezingen, er is veel werk te doen, maar we houden van hard werken", zei Harris. Ze benadrukte de vrijheid die iedereen heeft om te stemmen. "Iedereen kan zijn stem uitbrengen, en die stem telt", zei ze, verwijzend naar de ongeregeldheden bij de vorige verkiezingen, toen Trump de uitslag in twijfel trok.

Jongeren

Op de bijeenkomst waren veel jongeren afgekomen. Het Democratische campagneteam zet vooral sociale media in om hen te bereiken met aansprekende thema's als studeren zonder studieschuld en het recht van kinderen om niet te hoeven opgroeien in armoede.

"We gaan aan de slag", besloot ze haar toespraak. "Als we ervoor vechten, dan winnen we!"

Voorafgaand aan de bijeenkomst kreeg Harris de steun toegezegd van twee partijprominenten: de Democratische leiders in de Senaat, Chuck Schumer, en het Huis van Afgevaardigden, Hakeem Jeffries.

Dat maakten de twee na een gesprek met Harris bekend. Ze had hen gevraagd te wachten met het uitspreken van hun steun tot een meerderheid van de gedelegeerden dat had gedaan, zodat die zich niet verplicht zouden voelen haar te steunen in navolging van de partijtop.

Op de Democratische conventie in augustus moet haar nominatie worden bekrachtigd, in theorie kunnen gedelegeerden ook nog op andere kandidaten stemmen.

Biden weer thuis

Inmiddels is president Biden teruggekeerd in het Witte Huis vanuit zijn huis in Delaware, waar hij herstelde van corona. Morgennacht zal hij een toespraak houden waarin hij het besluit om zich terug te trekken als kandidaat zal toelichten, schreef hij op X. Hij zal ook zijn plannen voor de komende maanden uiteenzetten. Biden is nog president tot zijn opvolger op 20 januari 2025 wordt beëdigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl