Von der Leyen presenteert zich als kandidaat
NOS Nieuws

Von der Leyen hoopt fracties te paaien met plannen 'voor alles'

Ursula von der Leyen heeft in Straatsburg haar plannen gepresenteerd voor als zij ook de komende vijf jaar voorzitter is van de Europese Commissie. De Europese regeringsleiders hebben haar eerder voorgedragen voor een tweede termijn. Vanmiddag bepaalt het Europees Parlement in een stemming in Straatsburg of de Duitse christendemocraat inderdaad door mag.

Belangrijke thema's in haar uitgebreide plan zijn het concurrentievermogen van de Europese economie en het voortzetten van de zogeheten Green Deal: de Europese klimaatplannen. Ook wil Von der Leyen een Europese defensieaanpak.

Concurrerend blijven

"De fundamenten van de wereldeconomie veranderen. Wie stilstaat, raakt achter", zei Von der Leyen. Zij wil bijvoorbeeld de administratieve rompslomp voor bedrijven verminderen, zodat die makkelijker binnen de EU zaken kunnen doen. Zo kan de EU blijven concurreren met de VS en China.

Veel aandacht had ze ook voor het vervolg op de Green Deal. Nu die deal staat, wil Von der Leyen de focus leggen op het uitvoeren ervan en het binnenhalen van investeringen om de deal te kunnen betalen. In de eerste honderd dagen van een tweede termijn wil ze met een plan komen om de industrie van Europa verder te verduurzamen.

Europees luchtverdedigingsschild

Daarnaast sprak Von der Leyen uitgebreid over defensie. "Het beschermen van Europa is een Europese plicht. Het is tijd voor een Europese defensie-unie", zei ze.

Ze benadrukte dat legers een nationale bevoegdheid blijven, maar wil wel verdere Europese samenwerking. Zo wil ze dat er boven de EU een gezamenlijk luchtverdedigingschild komt. "Niet alleen om ons luchtruim te beschermen, maar ook als een sterk symbool van de Europese eenheid op defensiegebied." Die plannen moeten uitgevoerd worden door een nieuwe Eurocommissaris voor Defensie.

In haar toespraak gaf ze een sneer naar de Hongaarse premier Viktor Orbán, die twee weken geleden onaangekondigd en zonder overleg een bezoek bracht aan de Russische president Poetin. "Dat was geen vredesmissie, maar een appeasementmissie", zei ze. Met het Engelse woord appeasement verwees ze naar de appeasementpolitiek van de Britse premier Neville Chamberlain. In de hoop een oorlog te voorkomen deed hij concessies aan Adolf Hitler, tevergeefs.

Verdere plannen

Von der Leyen sprak drie kwartier lang. In haar toespraak kwamen ook een nieuwe strategie voor de landbouw, het versterken van de Europese buitengrenzen en uitbreiding van het Europese politieapparaat Europol aan bod. Ze wil een Eurocommissaris voor het Middellandse Zeegebied en een plan om de huisvestingscrisis in Europa aan te pakken.

Von der Leyen heeft vanmiddag 361 van de 720 stemmen van Europarlementariërs nodig om te worden herkozen. De verwachting is dat ze dat aantal zal halen. De afgelopen weken overlegde ze meermaals met de verschillende groepen in het Europarlement om hun steun te krijgen voor haar plannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl