De spelersbus van Argentinië
NOS Voetbal

Franse voetbalbond dient klacht in tegen Argentijnen na 'racistisch en discriminerend' lied

De Franse voetbalbond dient een juridische klacht in tegen de Argentijnse bond. Dat naar aanleiding van 'racistische en discriminerende' teksten die de spelers van het Argentijnse nationale elftal zondag kort na het winnen van de Copa América zongen.

In het lied dat de spelers van Argentinië zongen, worden de Afrikaanse roots van Franse internationals met een migratieachtergrond bespot. Tijdens het WK in Qatar zongen Argentijnse supporters het lied voor het eerst. Argentinië won toen de finale van Frankrijk.

De beelden van de zingende spelers kwamen via een livestream op Instagram van middenvelder Enzo Fernández naar buiten. Aanvankelijk zongen zij een onschuldig supportersliedje om de winst op Colombia te vieren, waarna ze in de laatste tien seconden van de stream het gewraakte nummer inzetten. Kort daarna stopt Fernández met filmen.

De Franse bond keurde het in een verklaring op de eigen website af. "Gezien de ernst van de teksten, die indruisen tegen de waarden van de sport en de rechten van de mens, hebben we besloten een juridische klacht in te dienen met betrekking tot racisme en discriminatie."

De Argentijnse voetbalbond heeft tot op heden niets gecommuniceerd over het incident.

Eerdere spanningen

Ook in de weken na de WK-finale was er in Frankrijk boosheid om het gedrag van Argentijnse spelers en supporters. Tijdens de huldiging beschimpte keeper Emiliano Martínez de Franse vedette Kylian Mbappé.

Bruno Le Maire, minister van Economie en Financiën, riep de FIFA destijds op om actie te ondernemen. Daarop ontving de minister racistische reacties van Argentijnse fans. "Ze spelen voor Frankrijk, maar komen allemaal uit Angola", "Je bent de minister van economie in Senegal" en "Hoeveel wereldtitels zouden jullie hebben zonder Afrikanen?", zo luidden enkele van die berichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl