NOS Voetbal

Frankrijk is 'vulgair' Argentinië beu en roept op tot actie: 'Slechtste winnaars ooit'

Bijna een week na de spectaculaire WK-finale tegen Argentinië (3-3, verlies na penalty's) zijn ze in Frankrijk de pesterijen zat. Twee ministers en de voorzitter van voetbalbond FFF hebben zich de laatste dagen uitgesproken over Argentijns wangedrag.

Bruno Le Maire, minister van Economie en Financiën, riep de FIFA op om actie te ondernemen. In een radiointerview deelde hij zijn ergernissen over herhaaldelijk wangedrag van Argentijnse spelers. "De FIFA zou moeten ingrijpen. Sport draait om fairplay en respect voor de tegenstander. Het is niet gepast om beledigingen te uiten aan een ploeg die heeft verloren", zei Le Maire.

Na dat interview kreeg de minister enkele racistische berichten van Argentijnse fans. "Ze spelen voor Frankrijk, maar komen allemaal uit Angola", "Je bent de minister van economie in Senegal" en "Hoeveel wereldtitels zouden jullie hebben zonder Afrikanen?", zo luidden enkele van die berichten.

"Wat een schande. Dit gedrag hoort niet thuis in de sport, en nergens anders", aldus Le Maire.

Le Maire had zich onder meer geërgerd aan het gedrag van Emiliano Martínez. Sinds de WK-finale heeft de doelman meerdere malen de Franse sterspeler Kylian Mbappé beschimpt.

Tijdens de door miljoenen mensen bezochte busparade door de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires droeg Martínez een pop van een baby bij zich, waarop hij het hoofd van Mbappé had geplakt. De Franse sterspeler wist de Argentijnse keeper drie keer te passeren in de finale (3-3) en schoot ook nog eens raak in de penaltyserie.

Kort na het winnen van de finale werd Mbappé ook al beschimpt door Martínez. Terwijl de Argentijnse spelers zingend en dansend door de kleedkamer liepen, vroeg de keeper om een minuut stilte: "Want Mbappé is dood!".

Ook de Franse bond FFF stoorde zich aan het wangedrag van Martínez. "Ik heb mijn collega van de Argentijnse bond een brief geschreven, want ik vind deze excessen abnormaal", zegt Noël Le Graët, voorzitter van de FFF in de Franse krant Ouest-France. "Zeker in de context van een sportwedstrijd."

'Dit gaat te ver'

"Ik kan het gedrag van Martínez niet waarderen, dit gaat echt te ver. Zeker omdat het gedrag van Mbappé in de finale voorbeeldig is geweest."

Martínez kreeg tijdens de strafschoppenserie nog een gele kaart, omdat hij de Franse penaltynemers probeerde uit te dagen. Hij werd uitgeroepen tot beste doelman van het toernooi. De bijbehorende trofee nam hij op nogal merkwaardige wijze in ontvangst.

Maar niet alleen Mbappé werd het mikpunt van Argentijnse spot. Bij een huldiging in zijn geboorteplaats Mar del Plata riep de 30-jarige doelman naar de honderdduizenden fans: "Tchouaméni scheet in zijn broek toen hij een penalty moest nemen tegen mij."

Ook de Argentijnse oud-speler Sergio Agüero kwam in opspraak. Er verscheen een video van de festiviteiten in Qatar waarin hij de Franse speler Camavinga "cara de pinga" noemde, wat letterlijk vertaald 'piemelhoofd' betekent.

De Franse oud-voetballer Adil Rami omschreef Argentinië als "de slechtste winnaars ooit". "Vooral die doelman gedraagt zich schandalig", zei de verdediger die vier jaar geleden wereldkampioen werd. "Hij is momenteel de meest gehate voetballer."

Gracieuze verliezers

En ook de Franse minister van Sport Amélie Oudéa-Castéra uitte vandaag haar kritiek op de Argentijnse spelers. Daarbij gebruikte ze woorden als "pijnlijk", "ongepast" en "vulgair".

"Er is een sterk contrast tussen de Franse spelers, die gracieuze verliezers zijn. En de Argentijnen, die zich onelegante winnaars hebben getoond. Ik vond het erg onaangenaam om hun gedrag te zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl