NOS VoetbalAangepast

Miljoenen Argentijnen ontvangen Messi en co: fans springen spelersbus in

Chaos alom in de witblauw gekleurde straten van Buenos Aires dinsdag. De bewoners van de Argentijnse hoofdstad vierden in groten getale feest tijdens de huldiging van hun nationale voetbalelftal, waarbij de busrit van de spelers met de trofee voortijdig moest worden afgebroken wegens de drukte.

Sommige fans sprongen vanaf een viaduct de open bus in. Argentijnse media schatten dat er zo'n vier tot vijf miljoen supporters op de been waren om de zondag gewonnen wereldtitel te vieren.

Busrit

Rond 11.30 uur lokale tijd vertrok de Argentijnse selectie vanaf het hoofdkwartier van de Argentijnse voetbalbond voor een urenlange rit door Buenos Aires. Omringd door twee rijen van flink bepantserde, in zwart geklede agenten kachelde de bus stapvoets richting het stadcentrum.

Eindbestemming was aanvankelijk de hagelwitte obelisk op het Plaza de la República, midden in het centrum. Maar, ingesloten door de mensenmassa, kwam de bus niet zo ver.

Nadat enkele fans de open bus in waren gesprongen toen het voertuig onder een viaduct doorreed en niet verder kon door de toegestroomde menigte, kapte de organisatie de busrit af en ging de selectie per helikopter verder.

Gewonden

Op dat moment waren her en der al fans uit beklommen verkeerslichten en lantaarnpalen gevallen. Volgens lokale media raakten enkele tientallen mensen gewond bij de festiviteiten. Zelfs liggend op de brancards ging het feesten door.

 • AFP
 • Reuters
  Feestvreugde in Buenos Aires
 • Reuters
  Messi viert feest met de wereldcup op de bus
 • Reuters
  De obelisk in het centrum van Buenos Aires
 • Reuters
  Feestvreugde in Buenos Aires

Rond de obelisk hadden duizenden fans zich al sinds dinsdagochtendvroeg verzameld. In 27 graden Celsius, drinkend en dansend, wachtend op de spelers. Op sterspeler Lionel Messi ook, die vrij rustig achterop de dubbeldekker zat tussen zijn teamgenoten.

De ochtend van de Argentijnse aanvoerder begon kalm in bed, arm in arm met de wereldcup, slurpend aan een kopje maté, een in Argentinië en omliggende landen veel genuttigde theeachtige drank.

'We willen hem zien'

De publieke omroep haalde het tafereel meermaals aan en zond de busrit vanaf de eerste seconde live uit. Schakelend tussen de hossende witblauwe menigte, de feestbus die het centrum naderend steeds meer werd ingesloten door fans en interviewtjes met bezeten supporters op straat.

"Dit is waanzin, het is onbeschrijflijk", zei een jonge Argentijn tegen persbureau AP. "Er zijn geen woorden voor."

 • Reuters
  Feestvreugde in Buenos Aires
 • Reuters
  Feestvreugde in Buenos Aires
 • Reuters
  Lionel Messi in bed met de wereldcup
 • Reuters
  Feestvreugde in Buenos Aires
 • Reuters
  Feestvreugde in Buenos Aires
 • Reuters
  Feestvreugde in Buenos Aires

Andere fans konden niet wachten tot de officieuze heiligverklaring van Messi. "We gaan waar ze zeggen dat Leo (Messi, red,) heen gaat, want we willen hem dolgraag zien. Hem zien met die enorme glimlach, die vrolijke ogen, gevuld met hoop, het vult onze harten met plezier en blijdschap. We zijn heel blij dat het land dit kan vieren en Messi verdient het al jaren, dit was zijn moment."

Intussen hadden enkele fans de deur van de obelisk opengebroken en waren naar boven geklommen. Voor het ideale uitzicht. Alleen bereikte de bus nooit de grote pilaar. In de wetenschap dat Messi en de beker daar niet zouden komen, liep het plein met wachtende fans langzaam leeg.

Toen de selectie vervolgens de huldiging had voortgezet met een helikoptervlucht over de stad bleek het topje van de obelisk de fans alsnog het dichtst bij Messi te brengen.

Nationale feestdag

Vanaf zondagavond, nadat Argentinië in een krankzinnige WK-finale Frankrijk had verslagen na penalty's, had president Alberto Fernández de dag van de huldiging omgedoopt tot nationale feestdag. Zodat alle Argentijnen de wereldtitel konden vieren.

De festiviteiten begonnen direct na de gewonnen finale en werden maandagavond heviger, toen de vlucht van Argentijnse selectie uit Doha landde. Sindsdien is het feest in Buenos Aires.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl